Pápež František začal pontifikát, varoval pred ničením a smrťou

Vatikán má za sebou inauguráciu nového pápeža Františka. Jej vrcholom bolo odovzdanie pontifikovi najdôležitejších odznakov úradu – rybárskeho prsteňa a pália.

19.03.2013 07:03 , aktualizované: 12:46
pápež Foto: ,
Pápež František počas svojej inauguračnej omše.
debata (7)

Pápež František najskôr pozdravil prítomných na Námestí sv. Petra v otvorenom papamobile. Po deviatej hodine sa už ustrojený na liturgiu modlil v podzemí baziliky pri hrobe sv. Petra, aby vzápätí vyšiel znovu na námestie a predsedal slávnostnej omši.

Medzi miliónom veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra bolo aj viacero európskych a svetových lídrov. Američania do sídla Svätej stolice poslali viceprezidenta Joa Bidena. Slovensko zastupoval prezident Ivan Gašparovič. Do Vatikánu prišli aj kontroverzní politici vrátane zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý pre sankcie nemôže cestovať do krajín Európskej únie. Vatikán je však suverénnym územím a sankcie sa ho netýkajú.

Kardináli odovzdali pontifikovi pálium a prsteň

Slávnostnú inauguračnú omšu sme sledovali online.

11.27 Po sprievode biskupov opustil vatikánske námestie aj inaugurovaný pápež a odišiel do baziliky. Prítomní ešte spievajú piesne a mávajú vlajkami. Samotná slávnosť sa však skončila. Pontifik sa po liturgii ešte pozdraví s prítomnými štátnikmi. Slovensko zastupujú prezident Ivan Gašparovič s ministrom kultúry Marekom Maďaričom.

11.18 Pápež František sa pomodlil modlitbu po prijímaní. Následne udelil prítomným požehnanie a odišiel pobozkať oltár. Týmto sa slávnostná omša skončila. Biskupi odchádzajú od oltára v sprievode späť do baziliky.

11.10 Sväté prijímanie sa skončilo. Pápež František ho udelil prevažne duchovenstvu. Po ňom pokračuje záver liturgie. Kde prednesie ešte krátky príhovor a znovu požehná prítomným.

11.06 Pontifik v kázni vyzval ľudí dobrej vôle na starostlivosť o blížnych a na ochranu prírody. Povedal tiež, že úlohou pápeža je skromná a konkrétna služba. Zdôraznil, že ľudia majú svoju zodpovednosť v hospodárskej, sociálnej a politickej sfére. Prítomných štátnikov pritom vyzval, aby nedopustili, aby svet sprevádzali známky ničenia a smrti. Na záver kázne znova veriacich požiadal, aby sa modlili aj za neho.

10.55 Liturgia pokračuje svätým prijímaním. Pápež ho rozdáva pred oltárom. Veriaci si pred ním pokľaknú.

10.40 Pápež s vybranými kardinálmi slúži pred samotným oltárom svätú omšu.

10.28 Pontifik znovu s asistenciou diakona a svojho ceremonára okiadza kadidlom oltár a následne si umýva ruky.

10.03 Pápež začal začal svoju kázeň trvala asi 20 minút. Po nej nasledovala modlitba Verím v Boha a veriaci mi priniesli obetné dary.

Veriaci v Argentíne sledujú inauguráciu svojho... Foto: Reuters, ENRIQUE MARCARIAN
Pápež, buenos aires.jpg Veriaci v Argentíne sledujú inauguráciu svojho krajana, pápeža Františka, na námestí v Buenos Aires.

9.50 Pápež už má všetky svoje symboly. Jeho prsteň si prišli ucitiť aj vybraní kardináli. Medzi nimi nechýbal Slovák Jozef Tomko.

9.46 Kardinál – dekan Angelo Sodano odovzdal Františkovi pápežský prsteň – nazývaný rybársky. Ten je zvláštnym odznakom každého pápeža a po jeho smrti je zničený. Je symbolickým dokladom pokračovania tradície prvého pápeža, ktorý bol rybárom. Zvyčajne býva zlatý, ale ten Františkov je z pozláteného striebra. Neobvyklý je ale fakt, že bol vytvorený podľa už existujúceho modelu. Jeho autorom je taliansky sochár Enrico Manfrini ktorý ho pôvodne navrhol pre pápeža Pavla VI. Informoval o tom portál IDnes.cz.

9.44 Pápež dostal pálium. Odovzdal mu ho na plecia kardinál Jean Louis Tauran. Ten minulý týždeň oznamoval z balkóna baziliky meno nového pápeža.

9.40 Pápež začína liturgiu okiadzaním (incenzom) oltára a kríža. Po ňom za asistencie svojho ceremonára začína slúžiť slávnostnú omšu.

9.35 Z baziliky vychádza slávnostný sprievod biskupov. Z hrobky sv. Petra vyšiel aj sám pontifik v bielom ornáte s mitrou na hlave.

Pápež sa šiel pomodliť do hrobky sv. Petra v podzemí baziliky.

9.25 Papamobil niekoľkokrát zastavil. Pri jednej zastávke pápežov doprovod podal Františkovi dieťa, ktoré požehnal. Pri ďalšom zastavení jazdy pontifik vystúpil, aby objal a pobozkal ochrnutého muža.

9.17. Na omšu si pútnici nemuseli zháňať vstupenky. Bohoslužba pod holým nebom je otvorená pre všetkých, členovia približne 150 oficiálnych delegácií majú vyhradené miesta v blízkosti pódia. Pútnici, ktorí teraz zdravia pápeža, sa na hlavnom vatikánskom námestí schádzali už od skorých ranných hodín.

Pápež prechádza pred inaugračnou omšou Námestím sv. Petra.

8.50 Pápež František prechádza Námestím sv. Petra v otvorenom papamobile z Domu sv. Marty. Zdraví sa s pútnikmi a požehnáva ich. Pápež je oblečený iba v bielej reverende.

Pápež František zdraví veriacich pred... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Pápež, František, inaugurácia Pápež František zdraví veriacich pred slávnostnou omšou.

8.55 Cirkevný analytik Vladimír Seman spresňuje, že pápež sa na inaugurácii neujme úradu. Keďže je už formálne pápežom od zvolenia v konkláve. Pripomína však, že začiatok pôsobenia nového pápeža by mal mať „slávnostný ráz“. Povedal to vo vysielaní TV JOJ.

Kňazi pod dáždnikmi rozdávali prijímanie...
Matka kojí svoje dieťa počas inaugurácie pápeža...
+23Pápež František počas kázne na Námestí sv. Petra.

8.00 Rím sa pripravoval na príchod až milióna návštevníkov. Z európskych lídrov sa očakáva účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, španielskeho premiéra Mariana Rajoya, jeho francúzskeho náprotivka Jeana-Marca Ayraulta, stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya i šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa.

7.45 Medzi juhoamerickými prezidentmi nebude chýbať argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová, brazílska hlava štátu Dilma Rousseffová, čilský prezident Sebastián Piňera či mexický líder Enrique Peňa Nieto. Do Ríma priletel už aj kontroverzný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe. Svojich zástupcov na obrade budú mať aj anglikánska cirkev, ruská pravoslávna cirkev či egyptskí kopti.

**"Čítajte viac článkov o dianí vo

Vatikáne":[http://spravy.pravda.sk/…-rezignaciu/]**

7 debata chyba