Moskva dala za smrťou bodku

Sergej Magnitskij akoby ani nezomrel. Vyšetrovanie podozrivého úmrtia audítora investičného fondu Hermitage Capital v utorok ruská justícia odložila a v piatok nebohého začne súdiť.

20.03.2013 10:11
debata
Natalia Magnitská, matka audítora Sergeja... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Rusko, Magnitsky, kauza, smrť Natalia Magnitská, matka audítora Sergeja Magnitského, ktorý zomrel v moskovskej väznici, odmieta oficiálne výsledky vyšetrovania jeho smrti.

Prípad z roku 2009, ktorý vyvolal veľký medzinárodný rozruch a viedol k zhoršeniu rusko-amerických vzťahov, Moskva uzavrela s odôvodnením, že trestný čin sa nestal. Magnitskij vraj vo väzení nebol vystavený násiliu ani mučeniu.

Vážne chorý audítor, ktorý verejne upozorňoval na miliardové podvody v ruskej štátnej správe, nebol vo väzbe riadne ošetrovaný, tvrdí naďalej advokát jeho matky Nikolaj Gorochov. Proti odloženiu prípadu sa chystá odvolať. Magnitského príbuzní sa netaja podozrením, že audítora na smrť ubili dozorcovia. Magnitskij bol stíhaný za údajné daňové úniky a proces proti nemu sa po niekoľkých odročeniach má začať v piatok.

Ruskí vyšetrovatelia včera dospeli k záveru, že trestné stíhanie ani väznenie Magnitského nevybočili z rámca ruských zákonov. „Väzeň nebol vystavený žiadnemu nátlaku, fyzickému násiliu ani mučeniu,“ uvádza sa v ich správe, podľa ktorej jeho smrť spôsobili komplikácie cukrovky a chronickej žltačky.

Prípad Magnitského mal vážne medzinárodné dôsledky. Okolnosti právnikovej smrti vlani viedli Spojené štáty k prijatiu takzvaného Magnitského zákona, ktorý uvalil sankcie na desiatky vysokých ruských úradníkov, ktorí podľa amerických zákonodarcov porušujú ľudské práva. Moskva odpovedala podobným protiopatrením a navyše zakázala adopciu ruských sirôt do USA.

Člena ruskej prezidentskej Rady pre ľudské práva Kirilla Kabanova včerajšie rozhodnutie neprekvapilo. „Po prijatí Magnitského zákona v USA som nič iné neočakával,“ povedal pre agentúru Interfax. „Keď sa vo vyšetrovaní trestného činu objaví politika, tak sa zvyčajne prijímajú politické a nie úplne právne rozhodnutia,“ do­dal.

Tridsaťsedemročný Magnitskij zomrel v nemocnici moskovskej väzobnej väznice v novembri 2009. Vo väzbe, kde strávil takmer rok, sa opakovane sťažoval na odopieranie lekárskej starostlivosti. Z podielu na jeho smrti boli pôvodne obvinení šéf väznice a ošetrujúca lekárka. Oboch však vlani zbavili obvinení.

Za mreže sa Magnitskij dostal po tom, čo obvinil úradníkov ministerstva vnútra z gigantického podvodu, ktorým ukrátili štátny rozpočet o 135 miliónov eur. Sám audítor bol spolu s majiteľom Hermitage Capital Williamom Browder obvinený z daňových únikov vo výške 13 miliónov eur. Proces sa k počudovaniu právnych expertov má začať napriek tomu, že Magnitskij je už vyše troch rokov mŕtvy a Browder žijúci v Londýne s ruskými súdmi odmieta spolupracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba