Obama prišiel na návštevu Izraela, chce spoznať národ i jeho históriu

Americký prezident Barack Obama priletel do Izraela na svoju prvú návštevu tejto krajiny od nástupu do úradu v roku 2009. Hneď na letisku zdôraznil, že cesta do Izraela je prvou zahraničnou cestou jeho druhého mandátu a že to nie je náhoda, pretože Izrael si tento rok pripomenie 65. výročie svojho vzniku. Obama vyhlásil, že chce upevniť vzťah oboch krajín a hovoriť s Izraelčanmi a ich susedmi.

20.03.2013 13:10
Barack Obama, Izrael Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vľavo) po boku izraelského premiéra Benjamina Netanjahu sa zdraví s izraelskou delegáciou, ktorá ho privítala na letisku.
debata (12)

Šéf Bieleho domu v krátkom prejave povedal, že to, čo Spojené štáty s Izraelom spája, je demokratické zriadenie, ktoré označil za najlepšiu formu vlády, ktorú ľudstvo vytvorilo. V Izraeli pobudne Obama tri dni, počas ktorých sa má stretnúť s poprednými politikmi blízkeho spojenca Washingtonu a zavíta tiež na palestínske územia.

Americký prezident Barack Obama prichádza na...
Amerického prezidenta Baracka Obamu na letisku...
+7Americký prezident Barack Obama (vľavo) s...

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na letisku Obamu privítal s uistením, že americký prezident dostane možnosť uvidieť iný Izrael, ako len ten oficiálny. „Uvidíte Izrael minulý, súčasný a budúci, stretnete sa s jedným z najkreatívnejších národov na svete i s jeho mladými ľuďmi,“ povedal. Vyhlásil tiež, že vie o tom, že si Obama želal do programu zaradiť aj neformálnu časť. „V prípade,“ zažartoval Netenjahu, „že sa prezidentovi podarí utiecť ochranke, môžu spolu zájsť do kaviarne a vidieť Izrael aj z tejto stránky.“ Pre zabezpečenie inkognita je vraj ochotný premiérovi nasadiť aj fúzy.

Obamovo lietadlo pristálo na medzinárodnom letisku v Tel Avive predpoludním stredoeurópskeho času. Prezidenta prišlo privítať 500 politických a náboženských predstaviteľov a tristo domácich i zahraničných novinárov.

Amerického prezidenta Baracka Obamu na letisku... Foto: Reuters, Darren Whiteside
Barack Obama v Izraeli Amerického prezidenta Baracka Obamu na letisku srdečne privítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo).

Ešte na letisku si Obama prezrel protiraketový systém Železná klenba, na ktorého inštalácii sa Spojené štáty finančne podieľali. Mediálna skupina The Marker spočítala, že Izraelu od jeho vzniku v roku 1948 Američania pomohli pri započítaní inflácie sumou takmer 234 miliárd dolárov.

Z letiska previezol šéfa Bieleho domu vrtuľník do sídla izraelského prezidenta Šimona Peresa. Obamu čaká aj rokovanie s Netanjahuom. Po 19.00 stredoe­urópskeho času je v pláne tlačová konferencia.

Hlavným bodom Obamovejj cesty má byť štvrtkový prejav v jeruzalemskom medzinárodnom kongresovom centre. Američania dali prednosť vystúpeniu v centre pred prejavom v parlamente, podobne ako obmedzili aj ďalšie oficiality v prospech spoznávania Izraela a jeho histórie.

Obama je piatym americkým prezidentom na návšteve Izraela. Niektorí z jeho predchodcov tam však zavítali častejšie, napríklad Bill Clinton štyrikrát a George Bush dva razy.

12 debata chyba