Voči Iránu zostávajú otvorené všetky možnosti, vyhlásil Obama

Americký prezident Barack Obama v stredu prisľúbil Izraelu "večné partnerstvo" v súvislosti s hrozbou iránskeho jadrového programu.

20.03.2013 22:52
Barack Obama, Izrael, Netanjahu Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vľavo) s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.
debata (25)

Zopakoval tiež, že Spojené štáty sú odhodlané zabrániť Teheránu vo výrobe jadrovej zbrane. „Spojené štáty stoja s vami ako váš najsilnejší spojenec a najlepší priateľ,“ vyhlásil Obama na tlačovej konferencii po stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

USA podľa svojho prezidenta chápu, že Izrael má právo na sebaobranu pred iránskou hrozbou a vyhlásil, že Spojené štáty sa chcú na obrane Izraela podieľať. Obama tiež zdôraznil, že voči Iránu zostávajú otvorené všetky možnosti, čím nevylúčil aj možnosť vojenského riešenia.

Pred stretnutím s Netanjahuom Obamu prijal aj prezident Šimon Peres, s ktorým hovoril o mierovom procese s Palestínčanmi ako aj o celkovej situácii na Blízkom východe. Verejný prejav šéfa Bieleho domu je naplánovaný vo štvrtok, a to pred študentmi na akademickej pôde. Hlavným bodom štvrtkového programu však bude rokovanie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Rámalláhu. V piatok Obama príde aj do Betlehema, po ktorého návšteve odletí do Jordánska.

Obamovu historickú návštevu sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, pričom iba v Jeruzaleme bude rozmiestnených 15-tisíc policajtov a ďalších 5-tisíc bude v pohotovosti. Obdobné opatrenia podnikli izraelské úrady naposledy počas návštevy Obamovho predchodcu v úrade, Georgea W. Busha. Mesto zároveň vyzdobilo ulice centra izraelskými a americkými vlajkami.

25 debata chyba