Berezovskij nezomrel prirodzenou smrťou

Obesil sa sám? Alebo mu niekto pomohol? Ruský magnát Boris Berezovskij, ktorý prispel k vzostupu Vladimira Putina a neskôr bol úhlavným nepriateľom šéfa Kremľa, nezomrel prirodzenou smrťou.

26.03.2013 08:15 , aktualizované: 27.03.2013 08:47
Boris Berezovskij Foto: ,
Boris Berezovskij
debata (7)

Jeho náhly sobotňajší skon v Británii však miestna polícia stále nevyšetruje ako trestný čin. „Výsledky posmrtnej obhliadky vykonanej patológom ministerstva vnútra ukázali, že príčina smrti zodpovedá obeseniu,“ uviedla polícia vo vyhlásení v noci na včera. Ako však dodala „patológ nenašiel nič, čo by naznačovalo násilný zápas“.

Takže samovražda? Britské i ruské médiá o nej ako o pravdepodobnej verzii písali od začiatku. Odvolávali sa na to, že jeden z niekdajších najbohatších a najvplyvnejších mužov Ruska ťažko psychicky znášal stratu peňazí a moci. Vlani prehral súdny spor o 4,5 miliardy eur s iným ruským magnátom Romanom Abramovičom, ktorému pred trinástimi rokmi pri úteku z vlasti pred hroziacim súdnym stíhaním narýchlo predal najžiarivejšie klenoty svojho podnikateľského impéria.

V priebehu posledných troch rokov prišiel z rozhodnutia súdu o ďalšie stámilióny eur pri majetkovom vyrovnaní s bývalou manželkou i družkou. V rozhovore s reportérom magazínu Forbes deň pred smrťou pripustil, že stratil zmysel života a nedokáže viac znášať osud emigranta, ktorému pri návrate do Ruska hrozí devätnásť rokov väzenia. Tieto tresty mu súdy vymerali v dvoch doteraz uzavretých kauzách z trinástich, ktoré proti nemu spustili.

Až do prvých výsledkov patologickej obhliadky sa špekulovalo aj o tom, že Berezovského mohlo zradiť zdravie. Šesťdesiatsedem­ročný magnát užíval antidepresíva, triasli sa mu vraj ruky a podľa viacerých jeho známych ho v posledných týždňoch postihlo niekoľko srdcových záchvatov. Už v utorok však s prvými konkrétnymi indíciami naznačujúcimi neprirodzenú príčinu úmrtia prišli denníky Guardian a Telegraph. Guardian sa odvolával na Berezovského priateľa Nikolaja Gluškova.

„Boris bol zaškrtený. Buď to spravil sám, alebo mu niekto pomohol,“ vyhlásil po tom, čo sa zhováral s magnátovou bývalou manželkou Galinou, majiteľkou domu, kde naposledy vydýchol. Galinu políciu pustila v sobotu na miesto nešťastia a podľa jej slov pri mŕtvom tele ležal na zemi šál. Telegraphu sa podarilo získať sprostredkované svedectvo korunného svedka, telesného strážcu, ktorý ako prvý objavil mŕtve telo.

Podľa spisovateľa Jurija Dubova, jedného z najbližších priateľov Berezovského, jediný bodygard, ktorý sa staral o bezpečnosť magnáta, bol v čase jeho smrti mimo domu. O desiatej dopoludnia na príkaz pána odišiel vybavovať nejaké záležitosti a vrátil sa až okolo tretej popoludní. Bolo mu podozrivé, že Berezovskij, ktorý vždy berie telefón, má na mobile tri neprevzaté hovory.

„Znepokojilo ho to, vylomil zamknuté dvere do kúpeľne,“ povedal Dubov. Berezovskij ležal na podlahe. Bol už studený. „Bodygard nenašiel list na rozlúčku. Podľa jeho slov Berezovskij bol kompletne oblečený, krv nikde nebolo vidieť,“ dodal spisovateľ.

Dubov odmieta špekulovať o tom, či si jeho priateľ vzal sám život. „Jednoznačne vám odpoviem, bol zabitý,“ povedal včera pre portál Lenta. „Štvali ho, hnali po celom svete, vylievali na neho potoky špiny… Trinásť rokov ho zabíjali. A ako sa to napokon stalo, to už je vedľajšie,“ dodal. Britská polícia prípad stále vyšetruje ako „neobjasnené úmrtie“. Tých neveľa informácií, ktoré uvoľnila, na vyvodenie nejakých zodpovedných záverov nezávislým expertom nestačia. Úvahy o tom, že by šál nájdený pri mŕtvom tele mohol byť nástrojom samovraždy, viacerí znalci spochybnili. „Sám seba nemohol uškrtiť,“ povedal nemenovaný znalec súdneho lekárstva pre denník Moskovskij komsomolec. „Len čo človek utiahne slučku na svojom krku, stratí vedomie, svaly ochabnú a ruky uvoľnia stisk,“ dodal. Podľa neho šál by mohol zohrať rolu v Berezovského smrti, len keby bol na ňom obesený. Jeho telo však na základe dostupných správ ležalo na zemi.

Na túto záhadu hľadala odpoveď agentúra RIA – Novosti. Polícia obvodu Thames Valley vyšetrujúca prípad Berezovského úmrtia, jej však odpovedala len hmlisto. „Ten fakt, že telo bolo nájdené na podlahe, nevylučuje to, že v istý moment viselo,“ cituje agentúra hovorcu polície.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

7 debata chyba