Berlusconi hľadá beztrestnosť

Vo voľbách bojuje proti iným politikom, jeho skutočnými nepriateľmi sú však sudcovia. V čase, keď Taliansko zúfalo hľadá vládu, zvolal Silvio Berlusconi veľkú demonštráciu namierenú proti justícii.

26.03.2013 09:20
Silvio Berlusconi Foto:
Silvio Berlusconi
debata

Expremiér sa sťažuje, že sudcovia sú proti nemu zaujatí a stále ho šikanujú.

„Jediné, čo chcú, je poškodiť svojho nepriateľa Berlusconiho,“ burcoval približne 50-tisíc svojich priaznivcov na rímskom námestí expremiér proti sudcom. Jeho negatívny vzťah k súdnictvu je veľmi dobre známy – sudcov Berlusconi často prirovnáva k mafii a justíciu k rakovinovému nádoru.

„Berlusconi sa stále sťažuje, že obžaloby sú vznášané na politickú objednávku a že sú načasované tak, aby mu spôsobili čo najviac škôd vo voľbách,“ vysvetľuje na svojom blogu James Walston. „Čelí však toľkým obvineniam, že aspoň jedno vždy s nejakými voľbami kolidovať musí,“ tvrdí odborník na taliansku politiku, ktorý prednáša na Americkej univerzite v Ríme.

Útoky na súdnictvo boli jednou z hlavných tém Berlusconiho predvolebnej kampane. Jeho Ľud slobody vo februárových voľbách uspel nad očakávanie. V dolnej komore Berlusconiho koalícia skončila druhá a v hornej je dokonca najsilnejším zoskupením. Voľby však priniesli pat, keď žiadny z troch veľkých blokov nedokáže zostaviť vládu sám a zhoda neexistuje ani v žiadnej možnej dvojkombinácii.

„Situácia je zúfalá, na zostavenie vlády bude treba zázrak,“ pripustil včera šéf talianskej ľavice Pier Luigi Bersani, ktorý v piatok dostal od prezidenta Giorgia Napolitana mandát zistiť, či dokáže nájsť väčšinu v oboch komorách.

Berlusconi svojmu rivalovi už od volieb podáva pomocnú ruku. „Buď Demokratická strana spraví jedinú rozumnú vec a pôjde do vlády s Ľudom slobody, alebo zostávajú už len čo najskoršie predčasné voľby,“ zopakoval včera svoju ponuku Berlusconi. Bersani ju však zatiaľ odmieta, pretože veľká koalícia by jeho stranu poškodila. Ani Berlusconiho záujem nie je nezištný.

„Dáva ľavici ponuky s cieľom zabezpečiť pre svoj blok prezidentský úrad,“ vysvetľuje Walston. Súčasná hlava štátu v máji končí a talianski poslanci musia budúci mesiac zvoliť Napolitanovho nástupcu. Berlusconi chce, aby ním bol jeho človek. „Ten by mohol zdržiavať neželané zákony a Berlusconi by mal doslova kartu ,Von z väzenia‘ vo forme prípadnej prezidentskej milosti,“ používa prirovnanie z hry Monopoly.

Štvornásobný predseda talianskej vlády čelí trom súdnym procesom, dvom za korupciu a v jednom prípade je obvinený z plateného sexu s neplnoletou. Práve tento prípad by sa mal pohnúť k svojmu zavŕšeniu už tento mesiac, hoci Berlusconi záverečnú fázu zdržal svojou hospitalizáciou pre problémy s okom. Vyvrcholenie procesu sa navyše ešte posunie, pretože expremiér požiadal pre podozrenie zo zaujatosti o presun prípadu z milánskeho súdu do Brescie.

Okrem toho ho zrejme čakajú ďalšie obvinenia, pripravuje sa napríklad žaloba za údajné podplácanie poslancov, ktorí potom v roku 2008 zvrhli vládu Romana Prodiho.

Expremiéra už tento mesiac odsúdili na jeden rok za prezradenie úradného tajomstva. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť a Berlusconi sa proti nemu odvolal. Rovnako sa odvolal aj proti jednoročnému trestu, na ktorý ho odsúdili vlani za daňové úniky.

Počas svojej kariéry milánsky politik čelil viac ako trom desiatkam žalôb. Okrem troch bol vždy zbavený viny. Za mrežami sa však nikdy neocitol, pretože odsudzujúcim rozsudkom buď uplynula premlčacia doba, alebo ich vyššie súdy zvrátili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba