Festival Hory a mesto nadchne extrémom a exotikou

Priaznivci hôr, outdoorových športov a adrenalínu si aj tento rok prídu na svoje počas Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Návštevníci budú môcť vidieť aj dvanásť slovenských filmov – o lezení, lyžovaní, lietaní, horskom behu a cestovaní. Medzi autormi rezonujú najmä mená ostrieľaných horských režisérov ako Pavol Barabáš, Rastislav Hatiar alebo Martin Grajciar. Festival určený všetkým generáciám sa uskutoční od 10. do 14. apríla 2013 v Cinema City v bratislavskom Auparku.

26.03.2013 16:30
Peru, hory, pohorie Foto:
Nádherná scenéria v peruánskych horách.
debata

Festival bude určite inšpiráciou pre mestských ľudí, ktorým chýba väčší kontakt s prírodu. Filmy a mutimediálne prezentácie z najexotickejších, prevažne horských destinácií, umožnia divákom aspoň na chvíľu uniknúť z každodennej rutiny.

Prostredie panenskej prírody bude inšpirujúce...
V trvalo zasneženom Laponsku by ste turistov...
+2Darren Berrecloth počas nakrúcania filmu Where...

Súčasťou otváracieho večera budú aj slovenské filmy. Najväčším lákadlom nášho bude film najoceňovanejšieho režiséra Pavla Barabáša Príbehy tatranských štítov – Posadnutí horami, ktorý sa venuje legendám a tajomstvám Vysokých Tatier. Vďaka dvom zaujímavým prezentáciám sa diváci na chvíľu presunú v priestore do miest v Patagónii a Indii. V prvom prípade pôjde o sprostredkovanie zážitkov kajakárov Eviny Lásko a Tomáša Andrássyho zo splavovania riek na v nehostinnej, ľadom pokrytej pustanine s názvom Divoká voda Južnej Ameriky. V druhom rozprávaní o splavovaní kaňonov indických riek s názvom Pádlovanie na streche sveta sa poslucháčom prihovorí Luciša Hollá, naša najlepšia rafterka.

Video a fotosúťaž

Stabilnou súčasťou festivalu sa za posledné roky stala fotosúťaž, do ktorej bolo tohto roku prihlásených rekordných 1 458 fotografií. Autor najlepšej fotografie, ktorá získa Grand Prix, získa exkluzívnu cenu – dvojtýždňový trekový výlet do Pakistanu. Cenu festivalu daroval himalájista, environmentalista a angažovaný pakistanský politik Nazira Sabira. Hlasovať môžete na stránke www.horyamesto.sk.

Tohtoročnou novinkou festivalu je aj videosúťaž, na ktorej sa takisto môžu zúčastniť profesionáli aj amatéri, čas majú do konca marca. Podmienky videosúťaže sú taktiež na webovej stránke festivalu.

Vyznávačov prežita v extrémnych podmienkach nadchne austrálsky film Krížom cez ľad

Tohtoročný festival Hory a mesto má v programe už tradične aj víťazné filmy z festivalu VIMFF v kanadskom Vancouveri. Vzácne prepojenie oboch festivalov sa odvíja priamo od Alana Formánka, ktorý vedie vo Vancouveri festival a zároveň je programovým riaditeľom Hory a mesto. Kolekcia dokumentov mapuje rôzne odvetia – lyžovanie, dobrodružné objavovanie vzdialených kútov sveta, klasické aj himalájske lezenie. Ťahákom festivalu by mal byť aj austrálsky film Krížom cez ľad (Crossing The Ice), ktorý vo Vancouveri získal Grand Prix, a slovenskí diváci ho budú môcť vidieť v premiére.

Romantika v extrémnych podmienkach z filmu... Foto: Canyon Florey/TGR
Further, stan, hory, bivak Romantika v extrémnych podmienkach z filmu Further (Ďalej).

Celovečerný dokument mapuje výpravu dvoch austrálskych dobrodruhov, ktorí sa rozhodli absolvovať expedíciu a dosiahnuť Južný pól. Výpravu do neprebádanej oblasti podnikli bez akejkoľvek vonkajšej podpory, len vlastnými silami. Cesta nekonečným ľadom bola dlhá 1 140 km a oni ju prešli dvakrát – tam a späť. Tri mesiace bojovali s únavou, hladom, takmer nepretržitým podchladením, omrzlinami a nebezpečnými trhlinami medzi ľadovými kryhami.

Priaznivci zelenej zemegule si určite nenechajú ujsť film Naháňanie ľadu (Chasing Ice), ktorý si z tohtoročného VIMFF odniesol cenu za najlepší environmentál­ny film.

Hostia festivalu Hory a mesto

Štrnásty ročník festivalu privíta aj vzácnych hostí – tých, ktorí sú aktuálne na vrchole, aj dlhoročné legendy. Jedným z tých, ktorí sú na najvyšších priečkach písaných aj nepísaných svetových rebríčkov skalného lezenia, je ani nie 28-ročný Alex Honnold. O tomto Američanovi, ktorý sa veľmi skoro preslávil ako sólo lezec, sa píše ako o mladom, odvážnom, svojskom a nekonvenčnom športovcovi, ktorý je držiteľom niekoľkých svetových rekordov, najmä v rýchlostnom lezení.

Adam Ondra v plnom nasadení. Foto: Horyamesto.sk
adam ondra, lezenie, skaly Adam Ondra v plnom nasadení.

Ďalším predstaviteľom mladej generácie a svetovej extratriedy v lezení je aj český lezec Adam Ondra, ktorého kolegovia z brandže považujú za „zázračné dieťa“.

Medzi legendy vo svetovom lezení, ktoré prijali pozvanie, patrí aj taliansky lezec Maurizio „Manolo“ Zanolla, priekopník sólového lezenia na skalkách a v Dolomitoch. Na Hory a mesto tohto roku príde aj človek, ktorý patrí k najvernejším hosťom festivalu – Alek Lwow z Poľska. Sympatický a v najvyšších horách sveta ostrieľaný horolezec je predstaviteľom zlatej generácie poľského himalájskeho zimného lezenia.

Filip Polc na podujatí série Red Bull v Bogote. Foto: Fabio Piva/Red Bull
filip polc, red bull, bicykel, bogota Filip Polc na podujatí série Red Bull v Bogote.

Vyznávači extrémnej horskej cyklistiky môžu čerpať inšpiráciu a rady od Švajčiara Hansa Reya, ktorý jazdil v oblastiach považovaných predtým za nezjazdné. Slovensko bude mať zastúpenie v mestskej cyklistike v podobe najrýchlejšieho bajkera na schodoch Filipa Polca.

Pre všetkých, ktorí si nájdu cestu na festival, je pripravený aj bohatý sprievodný program, ktorého súčasťou budú preteky na lezeckej stene s názvom Bratislava dobýja Everest, preteky v bouldrovaní (leznie na balvan), Base Camp s vystúpením o ekotémach či workshop Náučná cesta.

debata chyba