Pápež sa do Apoštolského paláca nechystá, býva s kňazmi

Pápež František sa rozhodol vymeniť veľký pápežský byt na najvyššom poschodí Apoštolského paláca vo Vatikáne za skromný dvojizbový príbytok. Týmto krokom najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi porušil viac ako sto rokov starú tradíciu.

27.03.2013 12:55
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (27)

Jeho hovorca podľa spravodajskej stanice BBC povedal, že si pápež chce vyskúšať jednoduchý spôsob života v spoločnom dome s ďalšími kňazmi.

Rozhodnutie nebývať v honosných priestoroch paláca potvrdilo známu skromnosť novozvoleného pápeža. Už ako arcibiskup v Buenos Aires sa totiž odmietal presťahovať do biskupského paláca. Okrem toho, že dáva prednosť skromnejšiemu príbytku, je o ňom tiež známe, že si nezriedka sám varil.

Portál Svet kresťanstva uviedol, že Vatikán najprv hovoril o úprave priestorov po Benediktovi XVI., neskôr o ich zracionalizovaní. „Tu je miesto pre 300 ľudí,“ povedal pápež Bergoglio po návšteve tretieho poschodia paláca, kde sa nachádza pápežský apartmán. Až v utorok sa ukázalo, že pápež sa tam vôbec nezberá.

Portál ďalej informoval, že pápež však musel pristúpiť na kompromis. Z izby číslo 207, v ktorej býval počas konkláve a doteraz ju neopustil, sa presťahoval do rozsiahlejších priestorov apartmánu číslo 201. „Je o trochu väčší ako ostatné izby. Zvyčajne je vyhradený pre významných hostí. Býval tu napríklad konštantínopolský patriarcha Bartolomej I.,“ povedal počas konkláve hovorca Lombardi. Práve sem sa sťahuje aj novozvolený pápež, čo František neurobil. Svoj názor zmenil z jediného dôvodu – nemali mu kam ukladať početné blahoprajné telegramy a poštu súvisiacu s výkonom úradu.

Od nástupu pápeža Pia X. na začiatku 20. storočia každý pontifik obýval honosný byt v Apoštolskom paláci s viac ako desiatimi miestnosťami, s priestormi pre personál, s terasou a s výhľadom na Rím. Od svojho zvolenia však František žije v dvojizbovom apartmáne vo vatikánskom penzióne svätej Marty. To je rezidencia hotelového typu, ktorú nechal pápež Ján Pavol II. upraviť vedľa baziliky svätého Petra.

27 debata chyba