Zeman navrhuje Klausovú za veľvyslankyňu na Slovensku

Český prezident Miloš Zeman si želá, aby sa novou veľvyslankyňou na Slovensku stala bývalá prvá dáma krajiny Lívia Klausová.

28.03.2013 11:33 , aktualizované: 12:57
Klausová Foto: ,
Lívia Klausová je pôvodom Slovenka.
debata (17)

S prianím však narazil na odpor ministra zahraničia Karla Schwarzenberga, ktorý pre portál IDnes.cz reagoval, že túto myšlienku odmietol. Manželka bývalej hlavy štátu Václava Klausa podporila Zemana v prezidentskej kampani.

Informáciu najskôr priniesla Česká televízia. Zemanova hovorkyňa Hana Burianová krátko nato oznámila, že o ničom nevie. Šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg však pre portál uviedol, že o Zemanovom želaní je informovaný.

„Je to veľmi nezvyčajná myšlienka. Bolo by to demotivujúce pre celý diplomatický zbor. Na tomto mieste by mal byť profesionálny diplomat,“ povedal Schwarzenberg s tým, že to „skutočne vyzerá ako odmena za podporu v prezidentskej kampani a možno aj ako neskorý krok opozičnej zmluvy“.

Súčasným veľvyslancom na Slovensku je Jakub Karfík. Bývalý vedúci oddelenia v Náprstkovho múzeu ázijských, afrických a amerických kultúr a niekdajší veľvyslanec v Pakistane a Sudáne nastúpil do funkcie po odchode diplomata Vladimíra Galuska v roku 2009.

Manželka exprezidenta Lívia Klausová pochádza zo Slovenska, narodila sa v Bratislave. Vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Prahe, získala tiež diplom na univerzite v Luxemburgu.

Začiatkom roku 2013 podporila Miloša Zemana v prezidentskej kampani. "Prežil život v Českej republike, má vzťah k našej krajine a k ľuďom, ktorí tu žijú. A ako politický protivník môjho muža vždy dodržal slovo. Taktiež nechcem, aby po mne na Pražský hrad prišla prvá dáma, ktorá bude hovoriť len nemecky, "vymedzila sa Klausová proti manželke Zemanovho rivala v druhom kole. Tým bol práve súčasný minister zahraničia Karel Schwarzenberg.

Vášáryová: Klausovú by Slováci prijali vrelo

Slováci by Líviu Klausovú ako novú českú veľvyslankyňu prijali vrelo. Povedala to niekdajšia diplomatka, herečka a politička Magda Vášáryová. Prekážkou by podľa nej nebolo, že bývalá prvá dáma ČR nie je kariérnou diplomatkou.

Vášáryová pripomenula, že Klausová, ktorá je rodáčka zo Slovenska, stále hovorí spisovnou slovenčinou. „Keď vystúpi pred ľuďmi na Slovensku po slovensky, bude to prijaté dobre,“ poznamenala poslankyňa, ktorá začiatkom 90. rokov zastávala post československej veľvyslankyne v Rakúsku a neskôr stála aj na čele ambasády v Poľsku.

Podľa Vášáryovej väčšina menších krajín nevysiela do zahraničia, na rozdiel napríklad od Francúzska, len kariérnych diplomatov. Stavať sa proti tomu, aby diplomati boli aj osobnosti, je podľa nej „nonsens“. Politička dodala, že Klausová je „intelektuálne zdatná osoba a prácu diplomata by sa naučila veľmi rýchlo“. Na českej ambasáde by aj naďalej pracovali kariérni diplomati, ktorí by vykonávali svoju každodennú prácu.

Slováci by zrejme pozorne sledovali vyjadrenia Klausovej k európskym témam. Bývalý český prezident Václav Klaus je totiž známy svojou kritikou Európskej únie. „Zaujímavé by bolo, či by Klausová zastávala anti-európske názory,“ poznamenala.

Vstúpiť do diplomacie ako známa osoba môže byť podľa poslankyne výhodou. Povedala, že sama to spoznala po príchode do Poľska, keď ju Poliaci poznali z účinkovania vo filme. Počas pôsobenia na veľvyslanectvách ju pritom nesprevádzal jej manžel Milan Lasica.

17 debata chyba