Filipínčania už tradične slávia Veľký piatok krvavými rituálmi

Veriaci na Filipínach opäť napodobňovali posledné hodiny Ježiša Krista. Nechali sa bičovať a pribiť na kríž v krvavom rituáli, ktorý sa zachováva na mnohých miestach tejto krajiny napriek nesúhlasu cirkvi.

29.03.2013 09:12
Filipíny, ukrižovanie Foto: ,
Krvavý rituál ukrižovania sa na Filipínach koná každý rok na Veľký piatok aj napriek nesúhlasu cirkvi.
debata (6)

Najznámejšie podobné predstavenie sa odohráva na predmestí mesta San Fernando, asi 90 minút jazdy od metropoly Manila, kam sa rovnako ako každý rok zišli zahraniční i domáci turisti, aby videli krvou nasiaknuté pašiové hry.

Na voľnom priestranstve San Fernanda sa pod pálčivým slnkom nechali štyria muži pribiť dlhými klincami za ruky a nohy na kríž. Na ďalších miestach mesta sa muži vyzlečení do pol tela bičovali remeňmi a bambusovými bičmi, aby tak konali pokánie za svoje hriechy.

Krvavý rituál ukrižovania sa na Filipínach koná...
Krvavý rituál ukrižovania sa na Filipínach koná...
+2Krvavý rituál ukrižovania sa na Filipínach koná...

Veriaci sa uchyľujú k takým extrémnym praktikám, ako je napodobovanie ukrižovania, v nádeji, že si tým od Boha vyprosia dar napríklad v podobe uzdravenia pre svojich blízkych.

„Už som na to zvyknutý,“ povedal 58-ročný Alex Laranang, ktorý sa nechal ukrižovať už štrnásty raz. Opálený muž, ktorý sa živí predajom pečených žemlí cestujúcim v autobuse, dodal: „Je to ako pichnutie ihlou do ruky. Po dvoch dňoch som schopný znovu pracovať.“ Jeho utrpením vraj bolo zatiaľ vykúpené dobré zdravie pre jeho manželku a deti a tiež tým, že je schopný ich dobre uživiť. „Robím to pre rodinu, aby nikto neochorel, a aby som si udržal živobytie. Som chudobný muž. Ale neprosím Boha, aby ma nechal zbohatnúť.“

Krvavý rituál ukrižovania sa na Filipínach koná... Foto: Reuters, Romeo Ranoco
Filipíny, ukrižovanie Krvavý rituál ukrižovania sa na Filipínach koná každý rok. Ruky a nohy si nechávajú prebiť dlhými ostrými klincami.

V piatok sa budú konať na viacerých miestach San Fernanda ďalšie ukrižovania. Celkom ich má byť tento rok 24. Tieto praktiky pokračujú už celé desaťročia napriek oficiálnemu nesúhlasu filipínskych katolíckych biskupov.

„V živote musíme toľkokrát niesť svoj kríž, že nemusíme nosiť ešte aj ten skutočný, drevený,“ povedal otec Francis Lucas, výkonný riaditeľ mediálneho úradu filipínskych biskupov.

Na Filipínach žije viac ako 80 miliónov katolíkov a cirkev si tu uchováva silný vplyv, vďaka ktorému v tejto krajine sú nelegálne napríklad rozvody či potraty.

6 debata chyba