Talianski mudrci dostali na krízu desať dní

Mesiac a pol po voľbách talianskym premiérom stále zostáva Mario Monti. Napriek neúspechu vo volebných miestnostiach si bývalý eurokomisár svoj pobyt na čele kabinetu ešte predĺži. Doterajšie rokovania o novej vláde zlyhali. Východisko z patu sa snaží nájsť taliansky prezident Giorgio Napolitano. Aby sa zbytočne nemárnil čas, desaťčlenná komisia "mudrcov" bude pol druha týždňa hľadať spôsoby, ako v budúcnosti podobnému výsledku predísť.

03.04.2013 08:21
Giorgio Napolitano Foto: ,
Taliansky prezident Giorgio Napolitano (druhý vľavo) počas prvého stretnutia s desiatimi "mudrcami" v prezidentskom paláci v Ríme.
debata

„Politické strany ma opustili,“ povedal Napolitano včera, keď oficiálne predstavoval „mudrcov.“ „Po siedmich rokoch končím svoj mandát surrealistickým spôsobom. Stal som sa objektom absurdných podozrení a nepochopiteľných sprisahaneckých teórií, balansujúcich medzi genialitou a šialenstvom,“ posťažovala sa hlava štátu, ktorej mandát sa končí v polovici mája.

Už pred víkendom Napolitanovi líder talianskej ľavice Pier Luigi Bersani oznámil, že nevidí spôsob, ako získať podporu väčšiny v oboch komorách parlamentu. Vo februárových voľbách síce ľavica vyhrala v dolnej komore, v hornej jej však víťazstvo vyfúkol pravicový blok expremiéra Silvia Berlusconiho a veľký volebný úspech protestného Päťhviezdičkového hnutia Beppeho Grilla ešte viac zamiešal karty.

Na politickej scéne tak nastala akási obdoba hry kameň-papier-nožnice. Berlusconi by rád zostavil koalíciu s Bersanim, ten ju však odmieta a dvorí sa Grillovi, ktorý o tom nechce ani počuť. Napolitano preto požiadal desať ľudí – časť z nich sú predstavitelia politických strán (okrem Grillovho hnutia) a časť osobnosti ako napríklad šéf štatistického úradu či centrálny bankár – aby hľadali východisko z núdze. Časť komisie „mudrcov“ sa má zaoberať ekonomickými a sociálnymi otázkami a druhá časť má uvažovať o reforme politického systému tak, aby sa v budúcnosti predišlo podobným patom. Komisia má skúsiť nájsť kompromisné reformy, ktoré by dokázali strany spoločne schváliť, aby sa nové voľby konali už podľa nových pravidiel.

Prezident si veľmi nepomohol, lebo vytvorenie komisie ho vystavilo ďalšej kritike. Pravica i ľavica ho obviňujú z elitárstva a podpory nepolitických riešení politickej krízy, grillovci zase hovoria o nerešpektovaní výsledkov volieb. Napolitano sa ocitol pod paľbou aj za to, že medzi desiatimi „mudrcmi“ niet jedinej ženy, za čo sa už musel ospravedlniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba