Na zájazde kubánskeho baletu emigrovalo sedem tanečníkov

Počas turné prestížneho Kubánskeho národného baletu v Mexiku emigrovalo sedem tanečníkov. Šesť z nich prekročili hranicu do Spojených štátov. Ide o dvoch mužov a päť žien vo veku 20 až 24 rokov.

04.04.2013 11:09
debata (24)

„Áno, je to pravda, siedmi zostali v Mexiku. Utiekli, taká je skutočnosť,“ uviedol hovorca súboru, ktorý si neželal byť menovaný. Národný balet je pýchou kubánskeho komunistického režimu.

Podľa amerického serveru cafefuerte.com prekročilo šesť tanečníkov hranice do Spojených štátov a nachádzajú sa momentálne v Miami. Toto mesto na Floride je centrom kubánskej exilovej komunity. Jeden člen súboru zostal v Mexiku.

Kubánsky národný balet vyznáva klasický štýl a je liahňou prvotriednych tanečníkov, ktorí pravidelne vyrážajú na svetové turné. Počas rokov jeho pôsobenia mnohí z tanečníkov zostali v cudzine a pripojili sa k zahraničným súborom.

Kubánsky národný balet založila v roku 1948 legendárna Alicia Alonsová, ktorá je vo svojom veku 91 rokov stále umeleckou riaditeľkou súboru, aj keď je už takmer slepá.

24 debata chyba