KĽDR presunula rakety na východné pobrežie

Severná Kórea presunula svoje rakety stredného doletu k východnému pobrežiu. Vo štvrtok večer o tom informoval juhokórejský minister obrany Kim Kchwan-čin, podľa ktorého sú síce tieto strely schopné zasiahnuť ďaleké ciele, no nie územie Spojených štátov.

05.04.2013 08:28
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un
debata (2)

Rakety môžu byť podľa neho pripravené na skúšobnú streľbu alebo na vojenské cvičenie. Strely rozmiestnené na východnom pobreží sú podľa Južnej Kórey typu Musudan s doletom najmenej 3000 kilometrov. Agentúra Jonhap uviedla, že KĽDR by mohla strely cvične odpáliť v strede apríla počas osláv narodenín zosnulého lídra Kim Ir-sena.

Biely dom následne vyhlásil, že v reakcii na zvýšenie napätia vo vzťahoch s KĽDR prijali USA „všetky potrebné opatrenia“. „Ide o rovnaký vzorec správania, aký sme už pri Severnej Kórei videli,“ vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney s tým, že Washington situácia pozorne monitoruje.

Severná Kórea v reakcii na sprísnenie medzinárodných sankcií a americko-juhokórejské vojenské cvičenie urobila v posledných týždňov viacero vážnych hrozieb, ktoré vyostrili situáciu na Kórejskom polostrove. Vo štvrtok naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času a armáda dostala konečný súhlas s útokom na americké ciele. Minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA.

Spojené štáty oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. KĽDR tiež v stredu zakázala Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom ú­zemí.

2 debata chyba