Kim Čong-un sa zahráva s ohňom, ale konflikt vraj nevyvolá

Tak ako jeho otec Kim Čong-il, spôsobuje súčasný, približne tridsaťročný vodca KĽDR Kim Čong-un svojou útočnou rétorikou namierenou najmä proti USA a Južnej Kórei strach, výsmech aj nedorozumenia zároveň.

05.04.2013 12:20
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un
debata (10)

Severokórejský vodca je nevyspytateľnou postavou opradenou záhadami, ktorá si tak trochu zahráva s ohňom, ale aj napriek stupňovaniu hrozieb podľa analytikov vojnový konflikt nevyvolá.

Od 7. marca, keď Rada bezpečnosti OSN sprísnila sankcie voči KĽDR za jej februárový jadrový test, prichádzajú takmer každý deň z KĽDR nové vyhrážky. Najprv Pchjongjang vypovedal všetky dohody o neútočení s Južnou Kóreou, vrátane dohody o prímerí, ktorou sa v roku 1953 skončila kórejská vojna. Potom severokórejské médiá oznámili, že Kim uviedol vojakov v predných líniách do „stavu maximálnej pohotovosti“ a varoval pred skorým vypuknutím vojnového konfliktu.

Kim Čong-un na inšpekcii armádnych jednotiek v pohraničí

Koncom marca severokórejský vodca v zjavnej reakcii na prelet dvoch amerických „neviditeľných“ bombardérov nad Južnou Kóreou pritvrdil, keď oznámil, že „nadišiel čas zúčtovať s americkými imperialistami“.

Začiatkom apríla Severná Kórea nedovolila stovkám juhokórejských zamestnancov nastúpiť do práce v spoločnej priemyselnej zóne Kesong, ktorá sa nachádza na území KĽDR, a severokórejská armáda oznámila, že dostala „zelenú“ k prípadnému jadrovému útoku proti Spojeným štátom.

Analytici: Je príliš mladý, musí konať agresívne

Podľa odborníkov na situáciu v KĽDR je severokórejská vojenská technika značne zastaraná a nie je príliš pravdepodobné, že by s ňou Kim mohol výraznejšie ohroziť Spojené štáty. Jedným z hlavných dôvodov Kimovho agresívneho konania môže byť snaha o rýchle vybudovanie kultu osobnosti. Svoju úlohu hrá aj jeho nízky vek. „Kim mal málo času na prípravu vedenia krajiny, a tak teraz musí konať rýchlo a agresívne, aby si zaistil celkovú kontrolu,“ povedal Čchang Jong-sok z univerzity v Soule.

Otec súčasného severokórejského vodcu Kim... Foto: TASR
Kim Čong-il Otec súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Čong-il (vľavo) na prechádzke so svojím otcom a zakladateľom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Ir-senom v Pchjongjangu v apríli 1981.

Kim Čong-un je po svojom otcovi Kim Čong-ilovi a starom otcovi Kim Ir-Senovi v poradí tretím vládcom KĽDR z dynastie Kimovcov. Fyzicky i povahovo je vraj vernou kópiou svojho otca, po ktorom zdedil aj niektoré zdravotné problémy. Údajne trpí vysokým krvným tlakom a cukrovkou, podľa juhokórejskej rozviedky holduje alkoholu. Podoba Kim Čong-una bola dlho zahalená tajomstvom. Na internete kolovalo iba pár starých snímok z jeho detstva. Až v septembri 2010 boli zverejnené Kimove prvé oficiálne fotografie. Nápadná podoba s jeho otcom vyvolala špekulácie, či nepodstúpil plastickú operáciu tváre.

Kim Čong-il a jeho najmladší syn a nástupca Kim... Foto: SITA
Kim Čong-il, Kim Čong-un Kim Čong-il a jeho najmladší syn a nástupca Kim Čong-un.

Od vynikajúceho súdruha po mimoriadneho vodcu

Najmladší syn diktátora Kim Čong-ila a tanečnice Ko Jong-hui sa narodil 8. januára 1983 (podľa iných zdrojov to ale mohlo byť aj v roku 1982, 1984 alebo 1985). O jeho živote sa príliš veľa nevie. Vzdelanie získal na medzinárodnej škole vo švajčiarskom Berne, kde vraj do roku 1998 študoval pod iným menom, a počas svojich štúdií údajne navštívil aj Prahu. Podľa svojich spolužiakov bol Kim dobrým študentom, ktorý sa kolektívu nestránil. V rokoch 1998 až 2001 pod menom Un Potom študoval na medzinárodnej škole vo švajčiarskom Liebefelde a potom sa vrátil do KĽDR, kde navštevoval vojenskú akadémiu.

Kimova politická kariéra začala strmo stúpať v apríli 2009, keď bol menovaný do funkcie v Komisii národnej obrany, ktorá je najdôležitejším orgánom v KĽDR. Čoskoro nato dostal titul „vynikajúci súdruh“ a pred zjazdom vládnucej Kórejskej strany práce (KSP) v septembri 2010 bol menovaný generálom a armáda mu vyjadrila podporu. Na zjazde samotnom sa potom stal členom ústredného výboru KSP a podpredsedom ústrednej vojenskej komisie strany. Krátko nato bolo verejnosti oznámené, že Kim Čong-un nastúpi po svojom otcovi do čela krajiny.

Najvyšším vodcom kórejskej vládnucej strany a ľudu bol Kim menovaný po smrti svojho otca Kim Čong-ila v decembri 2011, prevzal aj velenie armády a v apríli 2012 sa stal prvým tajomníkom Kórejskej strany práce (KSP) a prvým predsedom Komisie národnej obrany. Štátne médiá ho titulovali výrazmi „uznávaný generál“, „veľký následník“, „mimoriadny vodca“ a „vrchný veliteľ“.

Záhadné manželstvo a medializovaná obľuba basketbalu

Záhadami je opradené aj Kimove manželstvo. Jeho manželkou je už od roku 2009 bývalá speváčka Ri Sol-ču, ktorá sa však na verejnosti začala objavovať po jeho boku až neskôr. Podľa juhokórejských médií sa Kim stal koncom minulého roka otcom, KĽDR však zatiaľ príchod Kimovho potomka na svet oficiálne nepotvrdili.

Okrem kórejčiny ovláda Kim aj angličtinu, nemčinu a francúzštinu. Je veľkým fanúšikom basketbalu, v obľube má americký tím Chicago Bulls. Kontroverzie vyvolalo tento rok vo februári Kimove stretnutie s bývalým a trochu výstredným americkým basketbalistom Dennisom Rodmanom, ktorý spolu s vodcom KĽDR sledoval v Pchjongjangu basketbalový zápas a potom s ním povečeral v jeho prezidentskom paláci. „Budeme priatelia až do konca života,“ povedal Rodman Kim Čong-unovi pri verejnom prejave pred tisíckami ľudí.

10 debata chyba