Budete prekliati, varuje Chávezov nástupca voličov

Tvrdí, že nepriatelia ho chcú zlikvidovať, ale nebesá sú na jeho strane. Nástupca venezuelského vodcu Huga Cháveza týždeň pred voľbami povoláva do zbrane duchov. Nicolás Maduro v snahe zaistiť prežitie chávizmu v juhoamerickej krajine siaha po netradičných volebných zbraniach.

08.04.2013 08:03
Maduro Foto: ,
Do predvolebného repertoáru Nicolása Madura patria kliatby i duchovia.
debata (29)

„Ak bude ktokoľvek z ľudí hlasovať proti Nicolásovi Madurovi, bude voliť proti sebe a padne na neho macarapanská kliatba,“ varoval Maduro voličov na predvolebnom zhromaždení v pralesnej oblasti pri hraniciach s Kolumbiou. Odvolával sa pritom na bitku zo 16. storočia, keď pri Macarapane španielski dobyvatelia zmasakrovali miestnych obyvateľov.

„Ak buržoázia zvíťazí, sprivatizuje zdravotníctvo a školstvo, vezme Indiánom pôdu a dopadne na vás macarapanské prekliatie,“ zopakoval ešte raz svoju hrozbu politik, ktorý sám seba označuje za Chávezovho syna.

Líder opozície pritom tvrdí, že skutočnou kliatbou je práve Chávezovo dedičstvo. „Nik, kto sa ľuďom vyhráža, kto sľubuje prekliatie, nemá právo vládnuť,“ tvrdí Henrique Capriles, pre ktorého budú voľby reparátom po vlaňajšej porážke. Capriles voličom sľubuje koniec hospodárskeho úpadku i zníženie vysokej úrovne kriminality.

V súboji argumentov však ťahá za kratší koniec. Maduro, ktorý ešte stále ťaží zo šoku z Chávezovej smrti, má stále podľa prieskumov náskok približne desať percentuálnych bodov a očakáva sa, že si s opozíciou poradí. Bývalý šofér autobusu, z ktorého Chávez spravil viceprezidenta, však nenecháva nič na náhodu.

Voličov neprestajne informuje o sprisahaniach, ktoré opozícia chystá. Najnovšie hovorí o skupinách žoldnierov, ktorí prenikli do krajiny, a majú tri ciele – podnecovať násilnosti, sabotovať distribúciu elektrickej energie a zabiť ho.

Vo Venezuele, najmä vo vidieckych a odľahlých oblastiach, kde okrem katolicizmu stále pretrvávajú animistické prvky, pôsobí aj Madurovo vyvolávanie duchov. Viceprezident, ktorý začal poslednú etapu predvolebnej kampane v Chávezovom rodnom dome, tvrdí, že sa mu mŕtvy prezident zjavil v podobe malého vtáčika.

„Trikrát obletel okolo mňa, sadol si na drevený trám a začal pískať,“ opísal svoj spirituálny zážitok. „Tak som na neho tiež zapískal. Cítil som z neho Chávezovho ducha, ako nám dáva požehnanie. Hovoril, dnes sa začína bitka, choďte a vyhrajte ju,“ zdôveril sa Maduro priaznivcom.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba