V Egypte nariadili lekárom operovať demonštrantov bez anestézy

Egyptská armáda nariadila vedúcim lekárom operovať oponentov vládneho režimu zranených počas demonštrácií bez anestézy a sterilizácie.

12.04.2013 17:54
debata (9)

Ukázali to uniknuté časti správy, ktoré v piatok zverejnil britský denník Guardian. Správa o činnosti armády a polície od roku 2011 taktiež uvádza, že zdravotníci a vojaci útočili na demonštrantov aj v jednej z káhirských nemocníc, uviedol britský denník. V už dávnejšie zverejnených častiach správy sa hovorí o mučení demonštrantov vojakmi počas povstania proti dlhoročnej vláde Husního Mubaraka. Posledné informácie odhaľujú správanie sa zdravotníkov k demonštrantom v káhirskej vojenskej nemocnici Kúbrí al-Kuba v roku 2012.

Podľa Guardianu vyšetrovanie dokázalo, že vrchní lekári nariadili zdravotníkom operovať bez anestézy a sterilizácie. Svedkovia potvrdili, ako vojenskí lekári, vojaci a zdravotníci bili a slovne útočili na demonštrantov v nemocnici. Podľa riaditeľky ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch v Egypte Hiby Murajifovej je to veľmi dôležitá informácia. „Armáda stále tvrdila, že je na strane demonštrantov a nikdy na nich nevystrelila. Teraz je to prvýkrát, keď oficiálne nepopiera zodpovednosť armády za mučenie, zabíjanie a zmiznutia,“ dodala.

9 debata chyba