Zábery z kamier zrejme odhalili páchateľa útoku v Bostone

Americkí vyšetrovatelia iba dva dni po krvavom útoku v Bostone zrejme zistili, kto je jeho páchateľom. Pre obavy z ďalších možných útokov evakuovali bostonský súd a nemocnice.

17.04.2013 07:58 , aktualizované: 21:50
Boston, maratón, výbuch Foto: ,
Dve explózie v cieľovej rovinke maratónu v Bostone zabili troch ľudí a zranili vyše 180 ďalších.
debata (11)

Viaceré médiá pôvodne informovali, že americká polícia zatkla necelých 48 hodín po krvavom útoku v Bostone pravdepodobného páchateľa. FBI a bostonská polícia následne popreli informácie o zatknutí možného strojcu útoku.

Americkí vyšetrovatelia sa dostali k najmenej dvom videozáznamom zachytávajúcim muža, ktorý je podozrivý, že by mohol byť páchateľom hrozného činu. Jeho totožnosť ale zjavne nie je známa, hoci mnoho médií pôvodne naznačovalo opak.

Podľa televízie CNN, ktorá sa odvoláva na dva zdroje blízke vyšetrovaniu, chce polícia vypočuť ako podozrivého muža, ktorý má na sebe bielu šiltovku nasadenú naopak a tiež svetlú mikinu s kapucňou a čiernou bundu. O koho ale ide, sa zatiaľ nevie. V CNN sa predtým špekulovalo, že by mohlo ísť o osobu známu policajtom.

Podľa serveru boston.com odvolávajúceho sa na zdroj blízky vyšetrovaniu majú úrady video podozrivého, ako nesie alebo možno ukladá čierny vak na druhom mieste explózie na Boylstonskej ulici pred reštauráciou Forum.

Vyšetrovatelia sú „veľmi blízko“ cieľa, povedal predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Vyšetrovatelia tiež plánovali na 23:00 SELČ tlačovú konferenciu o vývoji prípadu, potom ju ale odložili na neurčito.

Kvôli bombovej hrozbe evakuovali bostonský súd a nemocnice

Vplyv na to mohol mať aj poplach vyvolaný bombovou hrozbou, kvôli ktorej bola nariadená evakuácia budovy federálneho súdu v Bostone a tiež miestnej nemocnice. Zatiaľ sa stále nevie, či nešlo o falošný poplach.

Z budovy súdu odišli podľa serverov amerických médií zamestnanci vrátane ich detí, ktoré sú v opatrovateľskej službe určenej pre potomkov pracovníkov úradu.

Televízne štáby pred budovou boli vyzvané, aby urýchlene opustili priestor. Na miesto dorazili vozidlá bezpečnostných služieb so zapnutými sirénami.

Polícia ponúka za informácie odmenu 50 000 dolárov

K bombovým útokom na maratóne v Bostone sa zatiaľ nikto neprihlásil. Zväz bostonských policajtov a hasičov preto v tejto súvislosti ponúkol odmenu 50 000 dolárov za informácie, ktoré povedú k dolapeniu páchateľov. Na tlačovej konferencii polícia a federálni agenti opakovane požiadali o akékoľvek videá, audionahrávky a fotografie, ktoré urobili diváci počas maratónu, dokonca aj zábery, ktoré nepovažujú za zaujímavé. „Existujú stovky, ak nie tisíce fotografií a videí,“ ktoré môžu vyšetrovateľom pomôcť, zdôraznili.

Komisár bostonskej polície Edward Davis dodal, že navyše zhromaždili veľké množstvo nahrávok bezpečnostných kamier z firiem v oblasti, ktoré rovnako preveria. „Pôjdeme až na koniec sveta aby sme identifikovali páchateľa alebo páchateľov, ktorí sú zodpovední za tento opovrhnutiahodný zločin a spravíme všetko pre to, aby sme ich postavili pred spravodlivosť,“ dodal agent Richard DesLauriers, ktorý má na starosti Boston. Podľa jeho slov vyšetrovatelia dostali „obsiahle tipy“, vypočúvajú svedkov a analyzujú miesto činu.

„Rozsah podozrivých je široký,“ povedal v utorok večer novinárom špeciálny agent FBI Rick DesLauriers. Vyšetrovatelia podľa neho našli na mieste výbuchov viacero dôkazov vrátane častí čiernych nylonových tašiek, v ktorých boli umiestnené tlakové hrnce s náložami.

Našli sa aj kúsky tlakových hrncov a použité klince. Ako povedal DesLauriers, podobné podomácky vyrobené nálože boli v minulosti použité v Iraku a Afganistane. Polícia dostala vyše 2 000 tipov od občanov, ktoré postupne preveruje. Na vyšetrovaní pracuje len v Bostone vyše tisíc ľudí z FBI a štátnej ako aj bostonskej polície.

Lekári urobili zraneným najmenej desať amputácií, pričom niektorých museli operovať viackrát. Bomby totiž obsahovali stovky ostrých klincov a kovových úlomkov, ktoré sa po výbuchu rozleteli do okolia. DesLauriers doplnil, že počet zranených stúpol na vyše 180, pričom 17 ľudí je v kritickom stave. Zranení sú vo veku od dvoch do 71 rokov. O život prišiel osemročný chlapec, ktorý vítal otca v cieli maratónu. Jeho matka utrpela ťažké zranenia mozgu a sestra prišla o nohu. Zomrela aj 29-ročná žena a čínska študentka bostonskej univerzity.

11 debata chyba