Američania už nechcú náhodných prisťahovalcov

Na získanie prisťahovaleckých víz do Spojených štátov by už nemalo stačiť šťastie. Ak v lete Kongresom prejde imigračná reforma, systém zelených kariet, tak ako funguje teraz, dostane červenú.

27.04.2013 09:41
debata (11)

Nahradiť by ho malo hodnotenie prisťahovalcov podľa toho, akým prínosom môžu byť pre svoju novú vlasť.

„Myslím si, že o pár rokov by už dlhé čakania na kartu nemali byť problémom,“ pochvaľuje si nový návrh imigračný právnik Gregory Siskind. „Bodový systém vám dá alternatívu k spoliehaniu sa na vášho zamestnávateľa. Pre mnohých ľudí to bude znamenať slobodu,“ povedal pre agentúru AFP.

Spojené štáty už viac ako dve desaťročia udeľujú takzvané imigračné víza pre zachovanie diverzity, známe aj ako žrebovanie zelenej karty. Každý rok ministerstvo zahraničných vecí náhodným elektronickým výberom určí 50-tisíc šťastlivcov z krajín s historicky nízkym počtom prisťahovalcov, ktorí dostanú povolenie na trvalý pobyt.

Tento systém sa však nepozdáva kritikom – podľa nich na ňom zarábajú rôzni podvodníci a navyše sa dvere do krajiny otvárajú i cudzincom, z ktorých USA nemajú žiadny osoh. V návrhu imigračnej reformy, ktorý ešte musí prejsť oboma komorami Kongresu, sa preto počíta s veľkou zmenou. O úspechu záujemcov o trvalý pobyt by už nemalo rozhodovať šťastie, ale najmä ich schopnosti.

Návrh počíta s bodovým systémom, pričom maximom by bolo sto bodov. Prihliadať sa bude napríklad na vzdelanie – doktorát by mal byť za 15 bodov, ukončené magisterské štúdium za desať a bakalárske za päť. Ďalšie body sú za to, že získaný titul je v rovnakom odbore ako je ten, v ktorom sa chce uchádzač uplatniť. Body sú aj za pracovnú prax podľa zaradenia a zvýhodňované sú, samozrejme, povolania, po ktorých je v USA najvyšší dopyt. Zvýhodnení budú tí s dobrou znalosťou angličtiny, doloženou certifikovanou skúškou, či tí, ktorí chcú v USA sami vytvoriť pracovné miesta. Pomôcť by mal príbuzenský vzťah s americkým občanom či angažovanie sa v treťom sektore. Plusom je aj pôvod z krajiny, ktorá USA nezaplavuje tisíckami žiadostí o prisťahovalectvo. Posledným kritériom, na ktoré by sa malo podľa návrhu prihliadať, je vek. Najvyššie hodnotení sú mladí do 25 rokov, tí nad 38 nedostanú žiadne body navyše.

Ak zákon prejde už toto leto, zmeny by mali vstúpiť do platnosti v roku 2017. Návrh počíta aj s tým, že počet povolení na trvalý pobyt by sa za týchto podmienok viac ako zdvojnásobil a výhľadovo by ich mohli udeliť až štvrť milióna ročne.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba