Záchranárom v Dháke sťažuje prácu horúčava, už je vyše 600 obetí

Počet obetí v zrútenej budove na predmestí Dháky v Bangladéši stúpol na 622 mŕtvych. Smutná štatistika najhoršieho podobného nešťastia v novodobých dejinách pravdepodobne ďalej ešte porastie, len cez tento víkend našli záchranári prehľadávajúci trosky vyše šesťdesiat tiel.

05.05.2013 15:34 , aktualizované: 18:53
Bangladéš, Dháka, zrútená budova Foto: ,
Napriek hroznej a stále stúpajúcej štatistike je stále množstvo ľudí nezvestných.
debata (1)

Osemposchodová budova s textilnými dielňami sa zrútila minulý týždeň, v dobe tragédie v nej pracovalo okolo tritisíc ľudí.

Práce v ruinách budovy sú pre záchranárov čoraz náročnejšie. Nad miestom sa vznáša mŕtvolný zápach. V oblasti sú momentálne vysoké teploty a telá obetí sa rýchlo rozkladajú. V niektorých prípadoch už záchranári našli len kosti bez mäsa.

Záchranárom komplikujú práce horúčavy a... Foto: SITA/AP, Ashraful Alam Tito
Bangladéš, Dháka, zrútená budova Záchranárom komplikujú práce horúčavy a neznesiteľný smrteľný zápach.

„Telá zapáchajú. Pri práci používame osviežovače vzduchu,“ povedal jeden z hasičov pomáhajúcich vyslobodzovať mŕtve telá spod ruín. Rýchle rozkladanie tiel komplikuje aj identifikáciu mŕtvych, najmä tých, ktorí pri sebe nemali doklady.

Polícia už v súvislosti s najhoršou katastrofou v bangladéšskom priemysle zatkla niekoľko osôb vrátane majiteľov budovy a štyroch majiteľov tovární, ktorí nútili zamestnancov nastúpiť do práce, a to aj napriek tomu, že sa na stenách objavili trhliny už deň pred katastrofou.

Britský denník The Guardian informoval o tom, že záchranári v troskách našli aj pištoľ patriacu majiteľovi budovy. Zatiaľ nie je jasné, či ju vlastnil legálne alebo nie. Nález však len ďalej posilnil negatívny imidž majiteľa, ktorého miestna polícia zobrazuje ako gangstra, ktorý využíval svoju moc na obchádzanie predpisov.

Nešťastná žena stále nenašla svojho syna. Foto: SITA/AP, Ismail Ferdous
Bangladéš, Dháka, zrútená budova Nešťastná žena stále nenašla svojho syna.

Druhou najhoršou katastrofou tohto druhu v novodobých dejinách ľudstva je zrútenie päťposchodového obchodného domu v juhokórejskom Soule v rku 1995. V troskách vtedy zahynulo 501 ľudí a ďalších 937 utrpelo zranenia.

Bangladéš je po Číne druhým najväčším svetovým vývozcom odevov. Textilný priemysel predstavuje 80 percent bangladéšskeho exportu a zamestnáva viac ako 40 percent obyvateľov v produktívnom ve­ku.

Napriek hroznej a stále stúpajúcej štatistike...
Napriek hroznej a stále stúpajúcej štatistike...
+12Napriek hroznej a stále stúpajúcej štatistike...
1 debata chyba