Holandsko zbožňuje kráľa kvôli jeho manželke

Krajina tulipánov začala písať novú éru monarchie. Holandským kráľom sa stal princ Willem-Alexander. Korunu prevzal s obrovskými sympatiami obyvateľov - podporuje ho takmer 90 percent opýtaných.

08.05.2013 06:00
holansko, kral, deti, par, Willem-Alexander,... Foto: ,
Kráľ Willem-Alexander s manželkou Máximou a s ich troma dcérami vo veku deväť, sedem a šesť rokov.
debata (9)

V prípade jeho popularity platí, že sa na nej značne podieľa žena… Aké je toto verejné tajomstvo 46-ročného kráľa a jeho o štyri roky mladšej manželky, ktorá mu porodila tri dcéry? Veď pred ôsmimi rokmi mu ako následníkovi na trón dôverovala menej ako polovica Holanďanov.

Ideálna imigrantka

Willem-Alexander je ženatý od roku 2002, keď sa zosobášil s Máximou Zorreguietovou. Odvtedy sa jeho renomé začalo zlepšovať. „Pred svadbou nemal takú dobrú povesť; ľudia pochybovali, či je pripravený na úlohu panovníka,“ poznamenal pre Pravdu odborník na holandské dejiny Jeroen Dewulf. Imidž si Willem-Alexander naštrbil v mladosti, počas ktorej si priveľmi užíval zábavu, čím si vyslúžil prívlastok pivný princ.

Sympatická Argentínčanka si získala srdcia mnohých, z čoho ťaží aj jej manžel. „Vďaka nej sa výrazne zmenila reputácia Willema-Alexandra. Obyvatelia vnímajú Máximu ako ideálnu imigrantku, najmä preto, že dobre zvládla holandčinu. Považujú ju za vzor pre všetkých prisťahovalcov v Holandsku,“ zdôraznil profesor Dewulf, ktorý vyučuje na univerzite v Berkeley.

Rodáčka z Buenos Aires sa vo verejnom živote venuje hlavne začleneniu prisťahovalcov do spoločnosti. Poukazuje predovšetkým na potrebu ovládať miestny jazyk. Stala sa členkou komisie, ktorá sa zaoberá možnosťami, ako zvýšiť zamestnanosť imigrantiek. Podporuje aj práva homosexuálov.

Sobáš s Máximou bol pre Willema-Alexandra jednoznačne prínosný, prízvukuje sociológ Paul Schnabel. „Je najobľúbenejšia z kráľovskej rodiny. Ľudia ju vnímajú ako krásnu, inteligentnú, podnetnú, podmaňujúcu a kladnú osobu s jednoduchým a otvoreným prístupom,“ podotkol pre Pravdu profesor z univerzity v Utrechte.

Rovnaké prívlastky jej dal politológ Henk te Velde, pričom doplnil, že je spoločenská a spontánna. „Manželom sa podarilo predísť tomu, aby boli vnímaní ako členovia medzinárodnej smotánky a odvtedy sú čoraz viac bez prerušenia hodnotení kladne,“ uviedol profesor z univerzity v Leidene.

Beatrix bez škandálov

Willem-Alexander sa posadil na trón po svojej matke. Kráľovná Beatrix, ktorá má 75 rokov, abdikovala, aby prenechala korunu novej generácii. Najmä jej zásluhou podporujú zachovanie monarchie takmer tri štvrtiny Holanďanov. „Táto popularita trvá už dlhé roky. Beatrix sa stala veľmi váženou osobnosťou. Členovia kráľovskej rodiny si plnia úlohy k spokojnosti verejnosti, vlády a parlamentu. Sú činorodí v spoločnosti, vedia šikovne komunikovať,“ poznamenal Schnabel. Výhodou monarchie je, že ju nepoznačili škandály. „Beatrix nielenže odviedla dobrú prácu, ale tiež sa vyhla veľkým aféram, takže ľudia s ňou mohli byť spokojní,“ doplnil te Velde.

Dávnejšie v minulosti monarchia nebola tak veľmi obľúbená ako v nových časoch. Hlavným dôvodom jej popularity je rozumná politika bývalej kráľovnej Beatrix. „Veľmi dôležité bolo aj obdobie druhej svetovej vojny,“ poukázal Dewulf. Nemeckí nacisti vtedy okupovali Holandsko a panovníčka Wilhelmina (prastará mama Willema-Alexandra) odišla do exilu. Žila v Anglicku a krátko v Kanade. „Stala sa symbolom holandského odboja. Monarchia je v Holandsku populárna až od roku 1945, dovtedy takou nebola,“ upozornil Dewulf.

Nový holandský kráľ Willem-Alexander dáva bozk... Foto: SITA/AP, Daniel Ochoa de Olza
beatrix, holandsko, kral, Nový holandský kráľ Willem-Alexander dáva bozk svojej matke, teraz už bývalej kráľovnej Beatrix, po tom ako abdikovala.

Britský vojnový premiér Winston Churchill údajne o Wilhelmine vyhlásil, že je jedinou ozajstnou osobnosťou spomedzi štátnikov žijúcich v anglickom exile. Panovníčka dodávala energiu Holanďanom v rozhlasových prejavoch, ktoré tajne počúvali počas okupácie. Zásluhy odbojárov zvýrazňovala tým, že si želala, aby sa čo najviac týchto hrdinov dostalo do vlády po skončení vojny.

Willem-Alexander sa stal najmladším kráľom v súčasnej Európe. (Vekový priemer panovníkov je 71 rokov, on pred niekoľkými dňami oslávil 46. narodeniny.) Bude v niečom iný ako jeho matka Beatrix? „Áno. Ona sa veľmi sústreďovala na svoje ústavné, politické povinnosti. Jej syn sa viac zameria na posilnenie rôznych aktivít v spoločnosti, ako to nedávno povedal v rozhovore,“ uviedol te Velde.

Monarchia? Je to aj vymývanie mozgov

„Ak by sme  viedli otvorenú, priamu diskusiu o kráľovskej rodine, som si istý, že mnoho ľudí by povedalo: Preč s monarchiou, ako som ju mohol celý život podporovať,“ vyhlásil pre Pravdu holandský novinár Max Westerman. Je proti kráľovstvu, americký denník Wall Street Journal zverejnil pred mesiacom jeho komentár s titulom: Je rok 2013. Zrušme holandskú monarchiu. Westerman pracoval ako reportér pre magazín Newsweek a dlhé roky bol spravodajcom holandskej televízie RTL4 v USA.

Na začiatku komentára pre Wall Street Journal prirovnávate holandskú monarchiu k severokórejskej komunistickej dynastii. Nie je to predsa len trocha tvrdé konštatovanie?
Je to, samozrejme, satirické prirovnanie. Holandsko a Severná Kórea majú veľmi málo spoločného. Lenže máme hlavu štátu, ktorá sa môže rozhodnúť kedy skončí a svoju prácu odovzdá synovi. A všetci tomu tlieskajú a pokladajú to za normálne. Tak je to v Holandsku a mne to pripomína Severnú Kóreu. Média v mojej krajine boli mimoriadne nadšené z inaugurácie kráľa. V posledných mesiacoch sa v nich našiel len veľmi malý priestor na vyjadrenie kritického názoru na monarchiu. To mi tiež pripomína niečo ako štátom kontrolované média. Podobné, aké ste mali vo východnom blokom, ktoré písali oslavné články o lídroch. Holandská monarchia tiež istým spôsobom vymýva ľuďom mozgy.

Preto ju Holanďania stále podporujú?
V posledných troch mesiacoch holandské média takmer na sto percent informovali o monarchii len veľmi, veľmi pozitívne, priam propagandisticky. V televízii nebola žiadna seriózna debata o tom, či mať kráľovstvo alebo republiku. Riešilo sa všetko iné, napríklad akú pieseň zaspievame novému kráľovi. Nepýtali sme sa však, či by v 21. storočí  vôbec mal byť panovníkom. Monarchia je stredoveká, nedemokratická inštitúcia. Ľudia ju podporujú? Áno. Dieťa v Holandsku odmalička počúva, ako má milovať kráľovskú rodinu. Vyrastáte s tým, považujete to za úplne normálne.  Je však potrebné pripomenúť, že 25 percent Holanďanov by bolo za republiku. To je štvrtina národa.

Označili ste monarchu za nedemokratickú inštitúciu. Predstavuje nebezpečenstvo pre demokraciu?
Väčšina Holanďanov by vám povedali, že to nie potrebné zveličovať, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Monarchia je ako rozprávka, folklór, niečo ako veterné mlyny a dreváky. Keď je to však taká nevinná vec, nevymývajte mi 24 hodín denne mozog. Prečo tomu venujeme toľko pozornosti? Mienkotvorný denník Handelsblad publikoval 27-stranovú prílohu o kráľovskej rodine, ktorá bola úplne nekritická. Hlavná otázka naozaj znie, či chceme dať v 21. storočí niekomu nejaký post len preto, že má správne meno. Ak sa uchádzate o akúkoľvek prácu, musíte dokázať, že na ňu máte. A zrazu je tu úrad, najdôležitejší v Holandsku, o ktorom nemôžu deti snívať. Nemôžu si povedať, že raz sa stanú kráľom. Strávil som veľa času v USA  a mám rád ten ich mýtus, o tom, že môžu dokázať všetko. Hoci sa aj stať prezidentom.

Vidíte aj nejakú výhodu v tom, že Holandsko je monarchiou?
Nie. Som proti tomu, aby sme boli kráľovstvo. Ľudia stále počúvajú, že monarchia má hodnotu. Ak by sme však mali otvorenú, priamu diskusiu o kráľovskej rodine, som si istý, že mnoho ľudí by povedalo: Preč s monarchiou, ako som ju mohol celý život podporovať. Momentálne je to však tak, že z kritikov kráľovstva sa v médiách iba vysmievajú. Pred kráľovským palácom protestovala žena s plagátom: Ja nie som vec. Odviedla ju polícia. A novinári tvrdia, že protestovala len preto, aby na seba upriamila pozornosť. Namiesto toho, aby povedali, že to sa v slobodnej krajine nerobí. Možno naozaj chcela len upútať pozornosť. Ale aj tak by sme v slobodnej krajine mali vyhlásiť, že je skvelé, že takto môžeme prejaviť názor.

Vydrží kráľovstvo?
Teraz by vám všetci v Holandsku tvrdili, že áno.  Lenže mladá generácia k monarchii už tak nevzhliada. Tretina mládeže medzi 14 a 25 rokov sa označuje za republikánov. Neznamená to, že pôjdu do ulíc protestovať. Sedia však pri počítačoch, pri Facebooku, na Twitteri. Monarchia stráca mladých ľudí, hoci sa veľmi snaží, aby to tak nebolo. Každá škola v Holandsku sa napríklad musela naučiť pieseň o kráľovi a kráľovnej. Učitelia majú manuály, ako učiť o monarchii, aká je kráľovská rodina skvelá. Ja by som si vedel predstaviť volenú monarchiu. Nech sa každé štyri roky rozhodne, či naša hlava štátu odvádza dobrú prácu. Samozrejme, ak by sa teraz hlasovalo, po celej tej mediálnej masáži by sa stal Willem-Alexander prvým voleným kráľom či prezidentom Holandska. Chcel by som zdôrazniť, že nemám nič osobne proti kráľovskej rodine. Willem-Alexander zvládol svoju úlohu dobre. Videli sme peknú šou. (am)

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba