Na prehliadke v Moskve bolo 11-tisíc vojakov a balistické rakety

Tradičnou armádnou prehliadkou si vo štvrtok slnkom zaliata Moskva pripomenula 68. výročie konca druhej svetovej vojny.

09.05.2013 12:24
Rusko, moskva, prehliadka Foto: ,
Veľkolepá vojenská prehliadka v Moskve na počesť 68. výročia konca II. svetovej vojny.
debata (60)

Na úvod prezident Vladimir Putin okrem iného ubezpečil, že Rusko „urobí všetko pre upevnenie bezpečnosti na planéte“, potom už na Červenom námestí pred kremeľským hradbami defilovali zomknuté rady tisícov vojakov. K videniu boli aj obrnené vozidlá i raketové zbrane, a to vrátane mocných medzikontinen­tálnych rakiet Topol-M.

Veľkolepá vojenská prehliadka v Moskve na...
Ruský prezident Vladimir Putin, premiér Dmitry...
+7Veľkolepá vojenská prehliadka v Moskve na...

„Vždy si budeme pamätať, že najmä Rusko, Sovietsky zväz, zmarili mizantropické, domýšľavé, krvavé plány, zabránili fašistom ovládnuť svet,“ oslávil zásluhy svojej krajiny Putin, kým dal ako vrchný veliteľ ozbrojených síl pokyn na začatie prehliadky.

Po minúte ticha na uctenie pamiatky vojnových obetí a úderoch zvonov na Spasskej veži sa ako prví vydali na pochod okolo tribúny s čestnými hosťami 11-tisíc vojakov. Po nich sa podľa informácií armády postupne predviedlo 101 kusov bojovej techniky, vrátane najnovších obrnených transportérov BTR-82A a tankov T-90.

Nechýbali ani najrôznejšie raketové systémy, napríklad protilietadlový Pancier-S1 alebo S-400 Triumf, ktorý vraj dokáže naraz sledovať stovku objektov a súčasne zasahovať proti 12 cieľom. Armáda ukázala tiež raketové komplexy Iskander-M a ako vyvrcholenie prehliadky aj svoju pýchu – tri balistické medzikontinentálne strely Topol-M.

Na záver sa nadšeným divákom predstavilo vojenské letectvo, ktoré predviedlo 68 strojov, čo je najväčší počet vojenskej leteckej techniky, aký sa kedy týchto prehliadok zúčastnil. Najprv nad Červeným námestím preleteli vrtuľníky Mi-8, Mi-26, Mi28 a Ka-52. Postupne potom vo vlnách nasledovali ťažké lietadlá – vrátane najväčšieho vojenského dopravného lietadla na svete An-124 Ruslan -, prieskumný stroj s kontrolným a výstražným systémom (ruský AWACS) A-50, stíhačky MiG-29, Mig-31, Su-24 a Su –34 a nadzvukové strategické bombardéry s nastaviteľnou geometriou krídel Tu-22MZ a turbovrtuľové strategické bombardéry Tu-95.

Vojenské prehliadky na počesť Dňa víťazstva sa podľa oznámenia ministerstva obrany konali v 24 ruských mestách. Zúčastnilo sa ich celkom 38-tisíc vojakov, 850 kusov bojovej techniky a 68 lietadiel.

Bývalý Sovietsky zväz prišiel za Veľkej vlasteneckej vojny v rokoch 1941–1945 o približne 27 miliónov ľudí. Utrpel tak najväčšie straty zo všetkých krajín zasiahnutých druhou svetovou vojnou.

60 debata chyba