Si pre mňa mŕtvy, odkázala dcéra únoscovi

Zriadil si súkromné väzenie, zničil niekoľko nenarodených, tri dospelé a jeden detský život. Pre únoscu z Clevelandu bude americká prokuratúra zrejme žiadať trest smrti.

11.05.2013 07:52
Missing Women Found Foto:
52-ročný Ariel Castro držal celé desaťročie tri ženy v zajatí.
debata (2)

Ariel Castro, ktorý po desaťročie ukrýval v pivnici a neskôr v izbách svojho domu tri unesené mladé ženy, si vypočul všetky obvinenia.

„Plánujem vzniesť žalobu za každý jeden prípad sexuálneho násilia, za znásilnenie, za každý deň únosu, za každý zločinný útok, za všetky pokusy o vraždu a za každú vraždu, ktorú spáchal ukončením tehotenstva,“ vyhlásil prokurátor Timothy McGinty. "Spúšťame aj formálny proces, ktorého cieľom je zistiť, či budeme požadovať trest smrti. Únosca detí mal v srdci nášho mesta mučiareň a súkromné väzenie.

Najvyšší trest musí byť vyhradený pre zločiny, ktoré sú skutočne najhoršími príkladmi ľudského správania," povedal McGinty. Najvyšší trest je možný, pretože ohijský zákonník ho stanovuje za vraždu počas únosu. Tak zrejme bude možné klasifikovať bitie a odopieranie stravy, ktoré najstaršiu z unesených žien pripravilo najmenej päťkrát v tehotenstve o dieťa.

Trest smrti už Castrovi vystavila jeho dcéra. „Je pre mňa mŕtvy,“ povedala Angie Greggová. Svojho otca doteraz podľa televízie CNN poznala ako „priateľského, starostlivého a milujúceho muža“, no až teraz jej začali dávať zmysel všetky drobné výstrednosti. Greggová spomína, ako bol dom jej otca vždy pozatváraný a ako dlho vždy trvalo, kým prišiel otvoriť.

„Nenavštívim ho, nebudú žiadne telefonáty. Už nemôže byť otcom. Necítim voči tomu mužovi žiadne sympatie,“ povedala Greggová. „Celý čas sa čudujem, ako mohol byť k nám taký dobrý a zároveň unášať mladé ženy, malé dievčatká, deti niekoho iného, brať ich ich rodinám a za celý čas nepocítiť dostatok ľútosti na to, aby to vzdal a pustil ich na slobodu,“ povedala o otcovi, ktorého označila za „najhoršieho, najdémonickejšieho zločinca“, o akom kedy počula.

Pre iných príbuzných však šokujúce odhalenie z domu hrôzy nebolo prekvapením. Rodina Castrovej exmanželky pripomína, že bývalý šofér školského autobusu svoju ženu často bil a zamykal v dome. Nechýbalo vraj ani šikanovanie – podľa švagrinej raz exmanželke strčil hlavu do škatule, v ktorej musela zostať, kým jej nedal povolenie. Okrem toho jej zlomil nos a niekoľko rebier a strašil ju figurínou s čiernou parochňou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba