Počas bombových útokov pri sýrskej hranici v Turecku zomrelo 40 ľudí

Pri dvoch bombových útokoch v sobotu v Turecku blízko sýrskej hranice zahynulo 40 ľudí a 100 osôb bolo zranených.

11.05.2013 16:47
debata (14)

Novú bilanciu oznámil turecký minister vnútra Muammer Güler, ktorý pôvodne hovoril o štyroch mŕtvych a 18 ranených. Postupne sa však počet mŕtvych zvyšoval. Agentúry od začiatku dávali explózie do súvislosti s bojmi v susednej Sýrii, ale zatiaľ sa to nepotvrdilo.

Güler najskôr hovoril všeobecne o explóziách, neskôr oznámil, že v pohraničnom meste Reyhanli vybuchli nálože umiestnené do dvoch automobilov. „V Reyhanli vybuchli dve autá – pred budovou mestskej správy a pred poštou,“ povedal. Kto za útokom stojí, zatiaľ nie je jasné. Šesťdesiattisícové mesto leží v provincii Hatay, asi osem kilometrov od sýrskej hranice. Podľa ministerstva zdravotníctva pomáha odvážať ranených 15 sanitiek.

Ak výbuchy súvisia s dianím v Sýrii, bude to druhýkrát, čo kvôli sýrskemu konfliktu umierali ľudia v Turecku. Na pohraničné mesto Akçakale vlani v októbri dopadli sýrske rakety a zabili šesť ľudí. Turecko si následne vymohlo v NATO vyslanie obranného protiraketového systému Patriot, ktorý začal na území Turecka operovať začiatkom tohto roka.

Turecko má so Sýriou spoločnú hranicu v dĺžke viac ako 800 kilometrov, Práve do provincie Hatay prešlo najviac sýrskych utečencov. Tamojšie pohraničie je miestom trvalých ťažkých bojov. Vo februári na tamojšom prechode vybuchla bomba v aute a zabila 14 ľudí, z ktorých väčšina boli Sýrčania. Podľa sýrskej opozície útok zorganizovala sýrska vláda, pretože miestom mali v tom čase prechádzať členovia opozície.

K sobotnému incidentu sa v Berlíne vyjadril turecký minister zahraničia Ahmet Davutoglu, keď povedal, že Turecko je pripravené brániť sa. „Naše bezpečnostné zložky podniknú potrebné kroky,“ dodal.

14 debata chyba