Hoci žena môže zomrieť, súd jej zamietol potrat

Ani prízrak smrti nie je dôvod umelo prerušiť tehotenstvo, rozhodol najvyšší súd v Salvadore. Zakázal tak mladej žene ísť na potrat napriek tomu, že 26-týždňový plod je vážne poškodený a ona by dokonca mohla zomrieť. "Práva matky nemôžu mať prednosť pred právami nenarodeného dieťaťa," oznámil súd. Poukázal na to, že interrupcia by odporovala ústave, ktorá zaručuje ochranu od okamihu počatia.

31.05.2013 10:11
Mexiko, Salvador, prostest, Beatriz, interupcia Foto: ,
Členka Amnesty International podporuje právo chorej ženy na interrupciu pred ambasádou Salvadoru v Mexico City.
debata

Právnici 22-ročnej ženy upozorňovali na to, že plod sa vyvíja len s časťou mozgu alebo úplne bez neho. Väčšina s takouto chybou zomrie ešte pred narodením alebo krátko po príchode na svet. Beatríz, ako médiá uvádzajú len krstné meno kvôli ochrane súkromia, trpí chronickou chorobou, ktorá postihuje viacero orgánov, a tiež zlyhávaním obličiek. „Táto žena podstupuje každým dňom väčšie riziko. Je to forma mučenia,“ zdôraznila podľa portálu Global Post zástankyňa dekriminalizácie potratov Sara Garcíová.

S umožnením podstúpiť potrat súhlasili nielen aktivisti za práva žien na interrupciu. Beatríz si získala podporu aj od lekárov a ministerstva zdravotníctva. Najvyšší súd rozhodol v jej neprospech pomerov hlasov 4:1. Sudcovia prikázali lekárom, aby sledovali zdravotný stav ženy a poskytli jej náležitú starostlivosť.

Ešte pred zverejnením rozsudku sympatizanti Beatríz zdôrazňovali, že právo na život treba povýšiť nad akékoľvek iné práva. Odporcovia interrupcií v tejto prevažne katolíckej stredoamerickej krajine, naopak, videli v kauze politický rozmer. „Vznikla snaha využiť tento prípad na uzákonenie potratov,“ citoval denník The Guardian šéfku združenia s názvom Áno životu.

Ak Beatríz kvôli verdiktu zomrie, zanechá po sebe polosirotu. S manželom má 14-mesačné dieťatko, ktoré lekári priviedli na svet cisárskym rezom. Bol to rizikový pôrod, ktorý takmer neprežila.

Salvador sa patrí k štátom, ktoré prijali najprísnejšie zákony o interrupciách. Sú absolútne zakázané, výnimkou sa nemôže stať ani otehotnenie po znásilnení alebo beznádejný stav plodu. Budúce matky môžu súdy potrestať väzením až na 8 rokov. Rovnako hrozí pobyt za mrežami lekárom, ktorí vykonali taký zákrok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba