Saakašvili mal použiť štátne peniaze na botoxové operácie

Končiaci gruzínsky prezident Michail Saakašvili čelí podozreniam zo sprenevery verejných financií na osobné účely.

31.05.2013 18:07
Saakašvili Foto:
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili
debata (4)

Gruzínska prokuratúra v piatok potvrdila vyšetrovanie v tejto veci, pričom odmietla uviesť podrobnosti a iba poznamenala, že má právo konfrontovať každého vrátane prezidenta. Médiá však boli otvorenejšie a jedna z televízií zverejnila obsah dokumentov zaznamenávajúcich výdavky vlády a prezidenta.

Ten mal podľa nich minúť v prepočte 8 500 eur na skrášľovacie botoxové procedúry počas dvoch návštev New Yorku a ďalšie tisíce na kúpu nahého portrétu nemenovanej americkej herečky v Británii. Informácie dostávajúce niekdajšieho mocného muža postsovietskej republiky do zlého svetla prichádzajú iba niekoľko týždňov po zverejnení správ o využití štátnych prostriedkov na saunovanie sa s niekdajším ukrajinským prezidentom Viktorom Juščenkom.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky za svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom, čo pobúrilo tamojšiu opozíciu. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no minuloročné voľby jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia. Saakašviliho druhý prezidentský mandát sa skončí v októbri a bude to zrejme znamenať aj koniec jeho politickej kariéry.

4 debata chyba