Turecko čaká na šéfa vlády

Zrušte plány na výstavbu nákupného centra a prepustite úradníkov zodpovedných za zbytočne násilný zásah.

06.06.2013 12:00 , aktualizované: 12:30
fanúšikovia, galatasaray Foto: ,
Súperom policajných ťažkoodencov je aj zjednotený front futbalových chuligánov troch istanbulských veľkoklubov, ktorí sú za bežného stavu nezmieriteľnými nepriateľmi.
debata (2)

Demonštranti, ktorí stáli na počiatku najväčších občianskych nepokojov v Turecku za posledné desaťročie, doručili svoje požiadavky vicepremiérovi Bülentovi Arinçovi. Odpoveď im však musí dať Tayyip Erdogan. Šéf vlády sa vo štvrtok vracia zo zahraničnej cesty po krajinách severnej Afriky a Turecko tŕpne, ako zareaguje. Od Erdoganovho postoja závisí, či sa búrlivá situácia upokojí. Jeho doterajšie reakcie však naznačujú skôr opak. Objavili sa preto i názory, že turecký premiér by radšej nemal hovoriť nič.

„Hlavnú starosť máme o to, či premiér bude ďalej mlčať,“ vyhlásil nemenovaný diplomat. „Zdá sa, že čokoľvek povie, len rozbúri situáciu,“ dodal.

Erdogan od začiatku nasadil proti demonštrantom tvrdý kurz a odmieta ustúpiť. Nepokoje označuje za politické hry a demonštrantov označil za lumpov či dokonca teroristov.

„Vôbec sa nespráva racionálne,“ zhodnotil premiérovo konanie politológ Gareth Jenkins z Univerzity Johna Hopkinsa, ktorý pôsobí v Istanbule. „Zdá sa, že žije v sebaklame a odmieta si pripustiť skutočnosť, že protesty sú väčšinou spontánne a organizujú ich malé skupinky ľudí, ktoré sa doteraz nikdy v politike neangažovali,“ povedal pre americký denník USA Today.

Nepokoje, ktoré sa už rozšírili do celého Turecka, vypukli pred pol druha týždňom v Istanbule. Obyvateľov mesta rozkročeného nad Bosporom pobúrili plány vlády zrušiť populárne vychádzkové miesto. Na mieste parku Gezi pri námestí Taksim vláda naplánovala výstavbu repliky kasární z čias Osmanskej ríše, v ktorej by malo byť veľké nákupné centrum a mešita. Pôvodné zhromaždenie, protestujúce proti nerešpektovaniu verejnej mienky, polícia brutálne rozohnala. Prehnane násilný zásah však dosiahol opak toho, čo mal. Namiesto toho, aby ľudí zastrašil, vyhnal do ulíc tureckých miest ďalšie desaťtisíce, protestujúce tentoraz proti arogancii moci a samotnej vláde. Erdoganov kabinet, podporený takmer 50 percentami hlasov z predchádzajúcich volieb, sa podľa kritikov začína správať až príliš autoritársky a postupne odbúrava princípy sekulárnej demokracie, na ktorých je moderné Turecko postavené.

Vicepremiér Arinç sa síce demonštrantom za policajnú brutalitu ospravedlnil, no to protestujúcim už nestačí. Od vlády žiadajú nielen odstúpenie od jej plánov, ale aj prepustenie takmer dvoch tisícok ľudí, ktorých polícia zadržala. Mnohí z nich sa do cely dostali len za to, že si cez sociálne siete dohadovali účasť na protestoch.

Demonštrácie, pri ktorých zomreli už dvaja ľudia, spájajú v Turecku nespojiteľné. Bok po boku tak kráčajú ľavicové odbory s liberálmi a súperom policajných ťažkoodencov je zjednotený front futbalových chuligánov troch istanbulských veľkoklubov, ktorí sú za bežného stavu nezmieriteľnými nepriateľmi.

Protesty v Turecku pokračujú aj vo štvrtok, od ich začiatku je 4000 zranených

Viac ako 4000 ľudí utrpelo v Turecku zranenia počas nepokojov, ktoré sa už týždeň odohrávajú v desiatkach miest, uviedla dnes agentúra Reuters. Najväčšie protesty sa v noci na štvrtok tradične konali v dvoch najväčších mestách. Kým v Istanbule boli pomerne pokojné, v Ankare opäť došlo na potýčky s políciou, ktorá proti demonštrantom nešetrila slzným plynom. Dnes sa z návštevy severoafrických krajín do vlasti vracia premiér Recep Tayyip Erdogan, od ktorého protestujúci žiadajú ospravedlnenie za jeho znevažujúce výroky na adresu demonštrantov. Počas protestov zazneli aj výzvy na premiérovu demisiu.

Poriadkové sily v noci použili slzný plyn v samom srdci hlavného mesta Ankary proti stovkám demonštrantov, ktorí hádzali kamene a skandovali slogany proti Erdoganovi. Vo východotureckom Tunceli niekoľko demonštrantov postavilo barikády na hlavnej triede. Polícia odpovedala vodnými delami. Istanbul, ktorý bol v minulých dňoch svedkom najťažších stretov, zažil naopak pomerne pokojnú noc.

Podpredseda vládnej islamskej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Hüseyin Çelik sa vo štvrtok snažil situáciu ešte viac upokojiť vyhlásením, že vláda rozumie obavám protestujúcich a prijme opatrenia na ich zažehnanie. Tiež vyzval stúpencov AKP, aby nešli vítať na letisko Erdogana a situáciu ešte viac nevyhrocovali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba