Manželstvo Vladimira a Ľudmily Putinovcov sa rozpadlo

Manželstvo Vladimira a Ľudmily Putinovcov sa rozpadlo. Manželka ruského prezidenta vo štvrtok rozchod prvého páru potvrdila v odpovedi na otázku novinárov. "Áno, je možné povedať, že je to civilizovaný rozvod," vyhlásila Ľudmila Putinová.

06.06.2013 20:31 , aktualizované: 23:28
putin, rozvod, rusko Foto: ,
Prezident Putin s manželkou Ľudmilou na predstavení baletu Esmeralda.
debata (41)

Prezident vo štvrtok večer s manželkou prišiel do Veľkého kremeľského paláca na predstavenie baletu Esmeralda. Program prvého páru vopred zverejnili štátne médiá, ktoré osobitne zdôraznili prítomnosť Ľudmily Putinovej. Ruský televízny kanál Rossija-24 potom prišiel so senzačnou správou, že s manželstvom prezidenta je koniec. „Bolo to naše spoločné rozhodnutie, naše manželstvo skončilo,“ komentoval rozchod Putin.

Správu neskôr oficiálne potvrdil aj prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

„Bolo to naše spoločné rozhodnutie, naše manželstvo sa skončilo,“ komentoval rozchod Putin. Novinárom vysvetlil, že manželia sa prakticky nevídali, každý vraj už má svoj život. Ľudmila doplnila, že jej verejný život nesvedčí, zle znáša prelety lietadlom. Navždy vraj ale s Vladimirom Vladimirovičom zostanú „veľmi blízkymi priateľmi“.

Putin sa až doteraz na verejnosti objavoval so snubným prsteňom. Podľa očitých svedkov bol na jeho pravej ruke aj dopoludnia, keď prezident v Kremli viedol poradu o ruskom školstve.

Podľa hovorcu Peskova sa manželia Putinovci formálne ešte nerozviedli, zámer rozviesť sa iba oznámili. Odlúčene ale už podľa hovorcu žijú dlho.

Správa o rozchode nie je veľkým prekvapením, pretože o osude Putinovho manželstva sa špekulovalo už dlho. Pár sa nikde spoločne neobjavoval, Putin rozhovory o svojom rodinnom živote zásadne odmietal. Vyhýbal sa aj odpovediam na otázky, či je v osobnom živote šťastný.

Manželia Putinovci by tento rok v júli oslávili tridsiate výročie sobáša. O Ľudmile Putinovej-Škrebnevovej toho nie je veľa známe, do školy chodila v Kaliningrade, pracovala ako zdravotníčka a letuška. Po svadbe s Putinom vyštudovala romanistiku v Leningrade (dnes Petrohrad). Putinovci majú dve dcéry Mariju a Jekaterinu.

Podľa ruských politológov citovaných agentúrou Interfax sa Putin ku svojim partnerským problémom postavil chlapsky a verejnosť jeho úprimnosť ocení. Neočakáva sa, že by rozchod s manželkou výraznejšie ovplyvnil Putinovu trvalo vysokú obľúbenosť, aj keď kritické hlasy sa nepochybne ozvú. Rozchod sa totiž nezlučuje s pravoslávnymi hodnotami, ktoré sa sám Putin snaží ruskej verejnosti vštepiť.

Podľa agentúry Reuters môže naopak rozvod vyvolať otázniky nad morálnymi kvalitami prezidenta. Politicky na druhej strane mohol Putin dospieť k záveru, že otvorené priznanie rozpadu manželstva je lepším riešením, než neustále podozrievanie z podvodov.

Správy o manželských problémoch Putinovcov sa objavujú už niekoľko rokov, v roku 2010 dokonca musela pravoslávna cirkev vyvracať povesti kolujúce na internete, že Ľudmila sa stala mníškou a patriarcha ju menoval abatyšou istého kláštora.

So špekuláciami o rozchode prvého páru sa objavovali aj mená prípadných Putinových nových partneriek. Sám prezident, verný svojej povesti pravého muža zoceleného politikou aj športom, špekulácie väčšinou nijako energicky nepopieral.

Výnimkou bolo v apríli 2008 dementi údajného zblíženia s olympijskou víťazkou v modernej gymnastike, o tridsať rokov mladšou Alinou Kabajevovovu. Neskôr mala byť podľa ruského bulváru novou prezidentovou partnerkou ruská špiónka Anna Chapmanová, ktorú v roku 2010 vyhostili z USA.

41 debata chyba