Tereškovová: Do vesmíru majú nateraz lietať iba profesionáli

V dohľadnom čase by do vesmíru mali lietať iba profesionáli, nie turisti. Myslí si to bývalá sovietska kozmonautka Valentina Tereškovová, ktorá pred päťdesiatimi rokmi, presne 16. júna 1963, ako prvá žena letela do vesmíru. Sama je však vo svojich 76 rokoch ochotná podstúpiť "jednosmerný" let na Mars.

07.06.2013 17:07
Valentina Tereškovová Foto:
Valentina Tereškovová na archívnej snímke.
debata (9)

Od prvej vesmírnej misie sa udialo veľa, ale ešte toho zostáva veľa preskúmať, a to môžu urobiť iba profesionáli, vysvetlila Tereškovová na tlačovej konferencii v Hviezdnom mestečku pri Moskve. Uplynie ešte veľa rokov, než ľudia začnú lietať do vesmíru s turistickými zájazdmi, myslí si niekdajšia kozmonautka, ktorá v kozme v roku 1963 strávila tri dni a v roku 2000 jej bol v Londýne udelený titul Žena storočia.

Niekdajšia národná hrdinka by však bola ochotná letieť na Mars sama, a to aj v prípade, že by išlo o cestu bez návratu. „Mars je moja obľúbená planéta,“ dodala s úsmevom. „Prvé lety budú nepochybne jednosmerné. Som na to pripravená,“ tvrdí už celkom vážne.

Šéf strediska prípravy kozmonautov Sergej Krikaľov vzápätí reagoval, že s jednosmernými letmi na Mars sa v žiadnom prípade nepočíta. Najprv však Rusi pristanú na Mesiaci. Tereškovová vzlietla 16. júna 1963 z kozmodrómu Bajkonur v kazašskej stepi na palube vesmírnej lode Vostok-6 a pred návratom na Zem 48-krát obletela planétu. Let, ktorý údajne znášala s ťažkosťami, sa stal triumfom sovietskej propagandy, podobne ako let prvého človeka do vesmíru, kozmonauta Jurija Gagarina 12. apríla 1961.

Tereškovová v týchto dňoch pripustila, že jej let mohol dopadnúť zle. Na vine bolo podľa nej jeho chybné naprogramovanie. „Chyba spočívala v tom, že program nerátal s klesaním z obežnej dráhy na pristátie, ale naopak, so zvyšovaním obežnej dráhy,“ prezradila s tým, že situáciu nahlásila generálnemu konštruktérovi Sergejovi Koroľovovi. Vzápätí dostala nové dáta, ktorými upravila program, a loď zdarne pristála. Potom ju Koroľov prosil, aby o dobrodružstve mlčala.

Sám Koroľov vraj chcel do vesmíru vyslať celú ženskú posádku, ale skonal skôr, než sa zámer splnil. Jeho nástupcovia už mali iné názory a vycvičená ženská posádka bola rozpustená. Nasledovníčky Tereškovovej Svetlana Savická letela do vesmíru až v roku 1982 a Ruska Jelena Kondakovová v 90. rokoch. Rusi údajne kvôli zlyhaniu techniky „ženy viacej chránili“, zatiaľ čo Američania vyslali do kozmu viac ako štyri desiatky astronautiek.

9 debata chyba