V Sasku-Anhaltsku stále evakuujú ľudí pred povodňami

Situácia na rozvodnenej rieke Labe v Nemecku je stále napätá, ale stabilizovaná. Kulminácia toku sa v utorok očakáva v časti spolkovej krajiny Brandenbursko. Vo Fischbecku v Sasku-Anhaltsku, kde sa v noci na pondelok pretrhla hrádza, pokračuje budovanie valu z vriec naplnených pieskom.

11.06.2013 11:35
Nemecko, záplavy, Labe, povodne, Magdeburg Foto: ,
Športový areál v nemeckom Magdeburgu sa ocitol počas posledných dní pod vodou.
debata

Hladina Labe stagnuje. Približne 7,2 metra dosiahla hodnotu v ohrozenej obci Dömitz na severe Nemecka. Ešte ďalej po prúde v historickom meste Lauenburg, východne od Hamburgu, hladina v noci na utorok stúpla na takmer 9,50 metra. Kulminácia sa tu očakáva vo štvrtok na hodnote 10,15 metra, čo by bol historický rekord. Časť obyvateľov Lauenburgu bola už v pondelok evakuovaná.

Evakuované bolo tiež historické centrum dolnosaského mesta Hitzacker, kde v noci hodnota ukázala 8,17 metra, pričom dlhodobý priemer tam činí 2,67 metra.

Kritická, ale stabilná, zostáva situácia v Brandenbursku meste Prignitz. V neďalekom Wittenberge, kde hladina Labe už v nedeľu dosiahla historické maximum, sa kulminácia očakáva v utorok popoludní. Túto obec v pondelok navštívila kancelárka Angela Merkelová. Vo Fischbecku medzitým pokračuje stavba núdzového valu z vriec s pieskom, ktoré na miesto prepravili vrtuľníky. Kvôli pretrhnutiu hrádze v noci na pondelok zo zaplavenej obce evakuovali viac ako 3 000 ľudí. Voda sa rozlieva do krajiny, zaplavila cestu 1. triedy medzi Fischbeckom a mestečkom Jerichow.

Na trati spájajúcej Frankfurt a Hannover s Berlínom sú počas utorka spoje naďalej oneskorené. V pondelok bol na koridore kvôli pretrhnutiu hrádze vo Fischbecku uzavretý jeden z mostov.

V hlavnom meste Saska-Anhaltsko Magdeburgu, kde historické maximum 746 centimetrov padlo v pondelok, medzitým Labe naďalej klesá a v noci na utorok už bola pod siedmimi metrami. Kritická je však situácia v okrese Stendal, kde bolo evakuovaných približne 8 000 ľudí a ďalších 3 000 sa na evakuáciu pripravuje. Len v Sasku-Anhaltsku pomáha v boji proti veľkej vode okolo 9 000 vojakov.

debata chyba