Libanonská armáda varuje Sýriu pred ďalšími útokmi

Libanonská armáda v stredu varovala, že udrie späť, pokiaľ Sýria opäť zaútočí.

12.06.2013 18:44
debata (3)

Stalo sa tak len niekoľko hodín po správach, že sýrsky vrtuľník vypálil dve rakety na pohraničné libanonské mesto Arsal, pričom utrpela zranenia najmenej jedna osoba. Arsal, ktorý leží len 12 kilometrov od hraníc so Sýriou, má väčšinovo sunnitské obyvateľstvo podporujúce povstanie proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. V zriedkavom varovní určenom Damasku sa uvádza, že libanonskí vojaci „prijali nevyhnutné obranné opatrenia a budú okamžite reagovať na každé podobné narušenie hraníc“.

Išlo pritom o prvý útok v meste Arsal od vypuknutia sýrskeho občianskeho konfliktu v marci 2011. Dôvodom útoku môže byť skutočnosť, že do Arsalu prišli za posledný týždeň desiatky osôb zranené v bojoch o sýrske mesto Kusajr, ktoré už padlo do rúk vládnym silám. Armáda mesto dobyla po viac ako dvoch týždňoch intenzívnych bojov, a to vďaka podpore zo strany libanonskej militantnej organizácie Hizballáh.

Sýrske strely však dopadli na libanonské územie už niekoľkokrát. Libanon síce zastáva neutrálny postoj voči konfliktu v Sýrii, jeho šiitskí a sunnitskí obyvatelia sú ale značne rozdelení na prívržencov a odporcov al-Asada.

3 debata chyba