Súd v Ostrave poslal do väzby aj Nečasovu pravú ruku Nagyovú

Okresný súd poslal do väzby šéfku kabinetu českého premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú, exministra poľnohospodárstva Ivana Fuksu, jeho bývalého námestníka Romana Bočka a bývalého poslanca za ODS Petra Tluchoře, ktorí čelia obvineniu z korupcie. V kauze nelegálneho sledovania putuje do väzby aj bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník, jeho nástupcu vo funkcii Milana Kovanda súd prepustil a bude stíhaný na slobode. Premiér Nečas neplánuje kvôli škandálu odstúpiť, opozícia však volá po páde vlády. Poslanci ČSSD požadujú hlasovať o nedôvere vláde v utorok.

15.06.2013 09:23 , aktualizované: 16:31
Jana Nagyová Foto: ,
Pravá ruka českého premiéra Petra Nečasa Jana Nagyová.
debata (41)

„Dopadlo to ako u ostatných, paragraf 67 písmeno b, nebezpečenstvo ovplyvňovanie svedkov. Môj názor je ten, že by svedkami nemohla ovplyvňovať, pretože už pomerne podrobne vypovedala pred políciou v piatok,“ povedal k dôvodom väzby Nagyovej advokát Eduard Bruna. Podľa jeho slov znáša diania pomerne dobre a hovorí veľmi racionálne. „Už to robím dlho, takže som videl veľa ľudí v tejto situácii a je na tom ešte lepšie, než niektorí chlapi,“ dodal.

Advokát na otázku, prečo nechala Jana Nagyová sledovať premiérovu manželku Radku Nečasova, odpovedal, že jeho klientka nechcela sledovaním niekoho poškodiť, dospela vraj k záveru, že je potrebné „z opatrnosti určité veci zistiť“. V ďalšej výpovedi sa mieni podrobne vyjadriť ešte ku kauze údajného podplácania troch takzvaných rebelujúcich poslancov.

Z jeho slov vyplýva, že Nagyová nepopiera svoje pochybenie, „asi nesprávne vyhodnotila situáciu“. Premiér vraj o jej krokoch nevedel. „Možno niektorí ľudia, nehovorím, že ona, v rámci toho, že chceli niekomu preukázať službu a prekvapiť ho informáciami, tak sa takto správali,“ vyhlásil advokát.

Rozhodnutie o väzbe, najmä pokiaľ ide o Nagyovú, zrejme ovplyvní politický osud premiéra Petra Nečasa (ODS). Na výsledok sobotného rozhodnutia súdu čakajú koaliční partneri i niektorí členovia ODS, ktorí zatiaľ predsedu vlády podporovali.

Nagyová čelia v jednom prípade, ktorý sa týka kauzy troch niekdajších rebelov za ODS, obvineniu z podplácania. Okrem toho je ale obvinená aj z organizovania zneužitie právomoci úradnej osoby, pretože údajne kvôli súkromnému záujmu nechala vojenských spravodajcov sledovať trojicu osôb, medzi ktorými bola aj manželka premiéra Petra Nečasa Radka.

Vo väzbe skončili viacerí, o Šnajdrovi sa rozhodne neskôr

Exminister poľnohospodárstva Ivana Fuksa je spolu s dvojicou ďalších niekdajších rebelujúcich poslancov ODS Petrom Tluchořom a Markom Šnajdrom obvinený z toho, že sa vzdal mandátu za ponuku výhod, čo vyšetrovatelia hodnotia ako korupčné správanie. Boček sa vraj na korumpovaní poslancov podieľal.

Šnajdr bol kvôli svojmu pobytu v zahraničí obvinený neskôr ako ostatní zo skupiny, a to v piatok. O tom, či tiež skončí vo väzbe, sa zrejme nebude rozhodovať v sobotu, hoci jeho právnik Lukáš Trojan k ostravskému súdu dorazil. Zatiaľ ale nebol o termíne väzobného zasadnutí vyrozumený, ani nevie, či bol návrh na vzatie do väzby podaný.

Obvinení sú tiež bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník, jeho nástupca Milan Kovanda a ďalší zo spravodajcov Jan Pohůnek. Celkovo polícia zadržala deväť ľudí. Vyšetrovatelia obvinili ôsmich zo zadržaných, obvinený nebol len šéf úradu vlády Lubomír Poul.

„Je pravda, že zatiaľ ani premiér nevniesol viac svetla do týchto udalostí, nie je preto jasné, či sa diali s jeho vedomím, čo by bol škandál, alebo "pod nosom“, čo by bolo z pohľadu premiéra minimálne nebystré," povedala pre Českú televíziu vicepremiérka Karolína Peake.

Kovanda sa domnieval, že koná v záujme ČR

Podľa vyšetrovateľov sa traja vojenskí spravodajcovia na objednávku Nagyovej podieľali na nelegálnom sledovanie trojice osôb, medzi ktorými bola manželka premiéra Petra Nečasa Radka a dvaja zamestnanci Úradu vlády. Akciu vykonali bez zákonného povolenia ministra obrany. Právnik šéfa Vojenského spravodajstva Milana Kovanda Jiří Matzner tlmočil ešte pred súdnym rozhodnutím presvedčenie svojho klienta, že pri sledovaní konal v záujme SR. Ostravský súd ho prepustil na slobodu, stíhanie Kovanda ale pokračuje.

Súdny proces sa začal už o ôsmej ráno

Súd je v obkľúčení novinárov, uviedla ráno z miesta reportérka MF DNES a iDNES.cz. Auto s prvým obvineným dorazilo krátko pred ôsmou ráno. Kvôli bezpečnostným opatreniam nie je jasné, o koho išlo. Podľa neoverených informácií v ňom sedel bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník.

Obvinených privážajú autá so zapnutými majákmi. Celkovo bude Okresný súd v Ostrave rozhodovať o uvalení väzby na sedem ľudí. Pred sudcu a dvoch prokurátorov prestúpi každý obvinený zvlášť. Súd bude rozhodovať postupne, a to vždy každú celú hodinu. Poradie, v ktorom jednotliví obvinení predstúpia pred súd, pre prezumpciu neviny inštitúcia nezverejní.

„Väzobné zasadnutia prebehnú od ôsmej, deviatej, desiatej, jedenástej, dvanástej, trinástej a štrnástej hodiny,“ uviedol hovorca súdu Alexander Dadam. O tom, ako jednotlivé rokovania dopadnú, chce súd informovať hromadne okolo tretej popoludní.

Obžalovaní sa cítia nevinní

Ako prvý skončil vo väzbe bývalý námestník ministra poľnohospodárstva Roman Boček. Podľa slov jeho obhajcu Filipa Seiferta je dôvodom väzby obava z možného ovplyvňovania svedkov a obžalovaných. Jeho klient vraj s obvinením nesúhlasí, robil vraj iba politickú prácu.

„Proti uzneseniu o začatí trestného stíhania sme podali sťažnosť, ktorú budeme odôvodňovať rovnako tak sme podali sťažnosť proti vzatiu do väzby,“ dodal Bočkov obhajca. Advokát exposlanca Petra Tluchoře Marek Nespala pri vstupe do budovy len krátko uviedol, že všetky obvinenia proti jeho klientovi považuje za absurdné. „Rozhodovanie bolo dlhé a prerušované. Bolo to veľmi náročné, ako pre súd, tak aj pre nás,“ povedal Nespala.

Obhajca šéfky premiérovho sekretariátu Jany Nagyovej Eduard Bruna pre ČT pri príchode povedal, že jeho klientka priznáva, že možno v niečom pochybila. „Zlé pocity nemá z kauzy, to povedala, že vysvetlí. Ale nemá dobré pocity z toho, že je v zadržaní … Možno v niečom pochybila, ale nikdy to nebrala ako trestnú činnosť,“ povedal ČT Bruna.

Budova súdu zostáva uzavretá, po celý deň sa tam ani cez konanie siedmich zasadnutí nikto nedostane. „Mimo úradné hodiny nie je vstup do budovy možný,“ spresnil Dadam.

Súd dostal návrhy na vzatie do väzby v piatok v podvečer.

Časť zadržiavaných strávila noc na policajnej stanici v Ostrave – Porubě. Jana Nagyová bola v cele na ostravskej Mastné ulici.

41 debata chyba