Pána čistého zničili špinavosti

Petr Nečas opúšťa politické výslnie úplne opačne, ako sa na ňom ocitol. V júni 2010 sa ujal funkcie premiéra s prezývkou Pán čistý, po troch rokoch na čele vlády odchádza zašpinený škandálom.

17.06.2013 20:00
debata (34)
Hviezdne chvíle Petra Nečasa - na snímke z júna... Foto: SITA/AP
Petr Nečas, česko, premiér Hviezdne chvíle Petra Nečasa - na snímke z júna 2010 odchádza z Pražského hradu, kde bol vymenovaný za nového českého premiéra. Vo funkcii nevydržal celé funkčné obdobie, po troch rokoch riadenia vlády sa kvôli škandálu rozhodol podať demisiu.

Polícia tvrdí, že šéfka jeho kancelárie Jana Nagyová dala sledovať manželku Radku Nečasovú a že traja niekdajší poslanci Občianskej demokratickej strany boli korumpovaní.

Keď sa stal premiérom, odmietol ochranku, čím naznačil, že sa ako Pán čistý nemá čoho báť. „Jedinou neresťou, ktorú pripustil, je až chorobná slabosť pre čokoládu,“ pripomenul portál iHned. Hovoril pravdu? Z policajných dokumentov vyplýva, že Nagyová na neho tlačila, aby sa rozviedol. Úvahy o nej ako o milenke vždy poprel. „Samozrejme, že je to nezmysel,“ odpovedal napríklad dávnejšie denníku MF DNES na otázku, si so svojou podriadenou udržiava intímny vzťah.

Odmietol vnútro

Záujmy štátu sú na prvom mieste, nasledujú záujmy ODS a až s odstupom sú moje osobné politické, hovorieval Nečas. Ukázalo sa to v roku 1997, keď odmietol ponuku stať sa ministrom vnútra vo vláde Václava Klausa. Vysvetlil, že to urobil z rodinných dôvodov, pretože je otcom štyroch detí. „Špekulovalo sa však aj o tom, že sa zľakol vysokej funkcie a zodpovednosti,“ pripomenula agentúra Mediafax a dodala, že Nečas vtedy pripustil, že odmietnutie kresla by mohlo mať následky pre jeho kariéru.

Predtucha sa potvrdila v roku 2002, keď sa neúspešne pokúsil prevziať vedenie ODS. Vo voľbách šéfa strany ho porazil dovtedy neveľmi známy Mirek Topolánek, neskorší premiér. V jeho vláde v období 2006 – 2010 zastával funkciu ministra práce a sociálnych vecí. Po vyslovení nedôvery Topolánkovmu kabinetu v Poslaneckej snemovni sa Nečas dočkal – zvolili ho za šéfa ODS. „Hoci vo vedení strany pôsobil od roku 1999, jeho meno sa nespájalo so žiadnym škandálom a mal sa tak stať tým, kto napraví pošramotenú povesť najsilnejšej pravicovej strany v Českej republike,“ napísal portál iDnes.

Pohodlná väčšina

Vládna stredopravicová koalícia vedená Nečasom vznikla v júni 2010 a zdalo sa, že môže bez problémov fungovať – veď v 200-člennej Poslaneckej snemovni mala podporu 118 hlasov. Lenže spory prepukli veľmi rýchlo a na politickej hladine sa vynorili korupčné škandály ministrov. „Počas troch rokov Nečasovej vlády sa vystriedali dve rôzne koaličné zoskupenia a slúžilo v nej celkovo 31 členov, hoci má dokopy 15 ministerstiev. Vo svojej funkcii teda skončilo viac ministrov, ako má vláda rezortov,“ upozornil portál iHned.

Nečas ustál všetky koaličné turbulencie. V novembri 2012 politicky prežil aj vzburu troch poslancov ODS, ktorí odmietli podporiť návrh zákona na zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Z parlamentu odišli, aby umožnili schválenie reformy. Teraz sedia vo väzbe, pretože podľa polície zložili poslanecké mandáty výmenou za súhlas s korupčnými ponukami.

Vlani na jeseň ODS potvrdila Nečasa vo funkcii svojho lídra. Stranícke voľby však odhalili, že jeho pozícia slabne. Narýchlo navrhnutý protikandidát Ivan Fuksa získal tretinu hlasov. Mimochodom, je to jeden z trojice exposlancov, ktorí sedia vo väzbe.

Pokles popularity

Nečas síce odolal viacerým vážnym koaličným problémom, ale ODS pod jeho vedením za to zaplatila vysokú daň. Nie také dávne prieskumy verejnej mienky naznačovali, že strana, ktorá bývala pýchou pravice, sa pohybuje na hranici zvoliteľnosti do Poslaneckej snemovne. Jednou z posledných častí straníckeho seriálu zakopnutí bolo fiasko kandidáta ODS na prezidenta. Přemysl Sobotka získal v prvom kole volieb iba mizivých 2,48 percenta hlasov. Kritika za debakel sa zosypala aj na Nečasovu hlavu.

Koniec vlády je pre Nečasa, ako povedal, zároveň bodkou za jeho politickou kariérou. Zatiaľ neprezradil, čomu sa bude venovať. Ak si chce oddýchnuť, môže siahnuť po literatúre – je o ňom známe, že rád číta historické romány. Zo športu má rád plávanie a beh.

Nečasov politický pád bol rýchly. Po policajnom zatýkaní jasne zdôrazňoval, že sa pevne drží v kresle. „Výzvy na odstúpenie nevypočujem,“ vyhlásil minulý týždeň vo štvrtok, keď prvý raz prehovoril po vypuknutí škandálu. Po sobotňajšom uvalení väzby na Nagyovú sa všetko zmenilo. Po návrate z cesty do Poľska v nedeľu neskoro večer prehovoril rezignovane: „Som si vedomý svojej politickej zodpovednosti a vyvodzujem z nej dôsledky,“ povedal, keď oznámil, že podáva demisiu.

Údaje zo života Petra Nečasa

  • Narodil sa 19. novembra 1964 v Uherskom Hradišti.
  • Vyštudoval fyziku; prvé zamestnanie mal v podniku Tesla, kde pracoval ako výskumný a vývojový odborník (1988 – 1989).
  • Do politiky vstúpil v roku 1991, keď sa stal členom Občianskej demokratickej strany (ODS). Postupom času bol jej podpredsedom, poslancom a námestníkom ministra obrany.
  • V období 2006 – 2010 pôsobil ako minister práce a sociálnych vecí. V júni 2010 si ho ODS zvolila za nového šéfa.
  • Od leta 2010 riadil vládu zloženú zo stredopravicových strán pod taktovkou ODS. V nedeľu neskoro večer vyhlásil, že odstúpi z funkcie premiéra; demisiu odovzdal včera na Pražskom hrade.
  • S manželkou Radkou žije niekoľko mesiacov odlúčene. Nečasovci nedávno oznámili, že podávajú žiadosť o rozvod. Majú spolu dve dcéry a dvoch synov.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba