Slovensko uvidí japonského princa s manželkou

Pôsobia ako vzor šťastnej rodiny. Láska, ktorá sa zrodila na vysokej škole, pretrváva v podobe manželstva už takmer štvrťstoročie a po dvoch dcérach sa im narodil aj vytúžený synček. Japonský princ Akišino a jeho žena princezná Kiko sa v najbližšom čase predstavia na Slovensku - zajtra pricestujú na štvordňovú oficiálnu návštevu.

23.06.2013 11:00
japonský princ Akišino s rodinou Foto:
Japonský princ Akišino so svojou rodinou. Manželka princezná Kiko stojí za synom princom Hisahitom, po bokoch sú dcéry - princezné Kiko (vľavo) a Mako (vpravo).
debata (17)

Akišino síce nie je korunný princ, ale jeho rodina zohráva nemenej dôležitú úlohu ako jeho starší brat princ Naruhito. Ten ako prvý v nástupníckom poradí jedného dňa usadne na cisársky trón. Z jeho krvi ho však vo vzdialenejšej budúcnosti nemá kto nahradiť. Jediným potomkom 53-ročného Naruhita je dcéra (princezná Aiko) a v Japonsku platí zákaz dedičstva trónu v ženskej línii.

Mladší brat, 46-ročný Akišino, naopak, má spolu s dvomi dievčatami aj chlapca. Šesťročný princ Hisahito je hneď po svojom otcovi následníkom trónu (čiže tretí v nástupníckom poradí).

Séria dievčatiek

Príchod Hisahita na svet bol pre japonské cisárstvo takpovediac dar z nebies. „Od roku 1965 sa v panovníckej rodine pred ním nenarodil žiadny chlapec,“ pripomenul denník The Guardian s tým, že Naruhitova dcéra Aiko sa stala už deviatym dievčatkom v poradí.

Pôrod Hisahita bol komplikovaný. Kiko mala totiž čiastočnú tzv.vcestnú placentu. V takej situácii ohrozený je život matky, existuje nebezpečenstvo krvácania a hemoragického šoku, znamená to vážne riziko aj pre plod (odumretie pre náhlu nedostatočnú činnosť placenty). Stav rodičky si vyžaduje hospitalizáciu. Dramatické tehotenstvo malo šťastný koniec, chlapček prišiel na svet cisárskym rezom s dvojtýždňovým predstihom oproti pôvodne očakávanému termínu.

Kiko, ktorá ležala niekoľko týždňov v nemocnici, si pochvaľovala podporu širokej rodiny. Od cisára cez manžela až po obidve dcéry. „Mako mi rozprávala o pobyte v Rakúsku, prehrávali sme si cédečká, ktoré si tam kúpila. Kako ma navštevovala takmer každodenne, vedľa môjho lôžka si robila domáce úlohy a hovorila o svojom krasokorčuľovaní a o tom, čo sa deje v našom dome, kým som preč,“ povedala Kiko o svojich dvoch mladých princeznách, keď o dva mesiace po pôrode vystúpila na tlačovke.

Nástupnícky otáznik

Nie je celkom isté, či sa Hisahito raz stane cisárom. Zatiaľ to vyzerá, že áno, ale v Japonsku sa už dlhý čas vedie debata o reforme nástupníctva. Zákon, ktorý dovoľuje dediť trón iba mužským potomkom, platí dlhé desaťročia. Úvahy o reforme by sa istotne neobjavili, keby princezná Masako (Naruhitova manželka) porodila chlapca. Jediného potomka sa dočkala až 34-ročná a bolo takmer stopercentné, že po princezničke Aiko z decembra 2001 už prírastok do rodiny nepribudne.

Pobyt cisárskych výsostí na Slovensku

  • Japonský princ Akišino a jeho manželka pricestujú na Slovensko zajtra večer (23. júna). Predtým sú na návšteve Chorvátska a nakoniec zavítajú do Slovinska.
  • Prijmú ich najvyšší ústavní činitelia (prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico) a tiež šéf diplomacie Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Milan Ftáčnik.
  • Mimo oficiálnych stretnutí si v Bratislave pozrú zoologickú a botanickú záhradu, v Modre navštívia vinárstvo. V utorok (25. júna) strávia jeden deň v Poprade.
  • Ich návšteva Slovenska sa skončí 26. júna, keď sa presunú do Slovinska.

Uplynulo desať rokov od chvíle, keď sa Japonsko začalo pohrávať s myšlienkou na reformu. V úvode sa zdalo, že má nádej na úspech. Veď viac ako 70 percent obyvateľov v prieskumoch tvrdilo, že je potrebná zmena a kladne sa vyjadril aj šéf ústavnoprávneho výboru parlamentu. „V záverečnej správe plánujeme súhlasiť s možnosťou panujúcej cisárovnej,“ povedal koncom roku 2003 poslanec Taro Nakajama pre noviny Sankei Šimbun.

Zámer sa pozdával aj vláde. V novembri 2005 sa však princ Torohito (bratranec cisára Akihita) postavil za zachovanie aktuálneho nástupníckeho pravidla. Dokonca navrhoval, aby panovník, prípadne korunný princ mohol mať konkubínu, s ktorou by splodil mužského potomka.

Keď v septembri 2006 Kiko porodila Hisahita, opadli obavy, že by nebol mužský dedič trónu. Neskôr vtedajší premiér Šinzó Abé oznámil, že sťahuje návrh reformy. V decembri 2011 ďalší predseda vlády Jošihiko Noda vyzval na verejnú debatu, či sa má ženám sprístupniť cisárske miesto. O rok neskôr prieskum agentúry Kjódó ukázal, že väčšinový názor sa nezmenil – zmenu podporilo viac ako 65 percent opýtaných.

V parlamente sa konala séria verejných vypočúvaní, pričom prevažovali kladné ohlasy. „Časy sa zmenili a Japonsko sa stalo spoločnosťou, ktorá presadzuje rodovú rovnosť. Nazdávam sa, že je prežitok, keď sa ženám odmieta mať svoje postavenie,“ poznamenal napríklad vplyvný publicista Soičiro Tawara.

Ako vyzerá súčasnosť? Vidina zmeny zatiaľ nenadobudla skutočnú podobu. Následníka trónu tak nevychovávajú Naruhito a Masako, ale Akišino a Kiko. Prijatie reformy by pritom nevyzeralo prevratne – veď dlhé stáročia japonských dejín majú na svojom zozname osem vládnucich cisárovien.

Čo si myslí Akišino?

Súčasné pravidlá o nástupníctve nepochybne vyhovujú Akišinovi – jeho syn Hisahito, ktorý pomaly rastie a už vymenil trojkolku za bicykel, by sa mal vo vzdialenejšej budúcnosti stať panovníkom. „Vždy musíme uvažovať nad tým, ako dokážeme existovať, aby sme dokázali odpovedať na požiadavky doby,“ poznamenal pred dvoma rokmi na tlačovke, keď nekonkrétne hovoril o budúcnosti monarchie.

Dodal, že o jej modernizácii sa viackrát rozprával s bratom Naruhitom, ale detaily neprezradil. Tlačovka sa konala pri príležitosti narodenín Akišina; fakticky to býva každoročne jediná príležitosť, keď odpovedá na otázky médií spolu s manželkou Kiko.

O rok neskôr na rovnakej akcii nezvyčajne pomerne otvorene hovoril o jednej zmene. Pozornosť vyvolal nielen v Japonsku, ale aj v zahraničí. „Keď človek prekročí určitý vek, začína byť preňho zložité vykonávať rôzne veci,“ vyhlásil v súvislosti s tým, že by sa malo viac hovoriť o „dôchodkovej“ vekovej hranici cisára. Jeho slová zazneli krátko po tom, čo z nemocnice prepustili panovníka Akihita, ktorého hospitalizovali pre zápal pľúc.

Cisár má 79 rokov a je evidentné, že do penzie sa nechystá. Obľúbený panovník s cisárovnou Mičiko však naznačili kozmetickú zmenu. „Keď obidvaja dovŕšia osemdesiat rokov, tak svoje dve verejné úlohy zveria deťom,“ napísal pred mesiacom portál Japan Daily Press. Konkrétne to znamená, že princovia Akišino a Naruhito nahradia rodičov na tradičných návštevách škôlok a starobincov. Čas pomaly k tomu speje, lebo Akihito bude mať 80 rokov v decembri tohto roku a Mičiko v októbri 2014.

Členovia rodiny

Princ Akišino - nepoužívať

Princ Akišino. V poradí druhý následník na japonský cisársky trón má 47 rokov. Vyštudoval právo a biológiu. Neskôr si urobil dva doktoráty – jeden v oblasti náuky o rybách, druhý o vtáctve. Medzi jeho záľubami hrajú najväčšiu úlohu tenis a obdiv k legendárnej hudobnej skupine The Beatles. Oženil sa v júni 1990. Za manželku si zobral Kiko Kawašimovú, s ktorou sa spoznal počas štúdií na rovnakej univerzite v Tokiu. So svojou ženou, princeznou Kiko, má tri deti – dve dcéry a jedného syna.

Princezná Kiko - nepoužívať

Princezná Kiko. Má 46 rokov. Predškolské obdobie prežila v USA, kde jej otec získal doktorát z ekonómie a neskôr vyučoval na univerzite v Pennsylvánii. Základnú aj strednú školu navštevovala vo Viedni. Znovu bol „príčinou“ otec – v Rakúsku totiž vtedy pôsobil ako výskumník. Vďaka dvom dlhým pobytom v zahraničí hovorí vynikajúco po anglicky a nemecky. V roku 1995 si urobila doktorát z psychológie. Angažuje sa v dobročinnosti. Napríklad prevzala záštitu nad japonskou organizáciou bojujúcou proti tuberkulóze a tiež je aktívna v Červenom kríži.

Princezná Mako - nepoužívať

Princezná Mako. Staršia z dcér princa Akišina a jeho manželky Kiko má 21 rokov. Študuje na univerzite v Tokiu, pričom uplynulý školský rok prežila v Škótsku. Bola na výmennom pobyte na univerzite v Edinburghu, kde si rozširovala poznatky z dejín umenia. „Znamenalo to pre mňa užitočnú skúsenosť. Štúdium bolo prínosné a mala som veľa možností hovoriť po anglicky,“ pochvaľovala si podľa agentúry Kjódó, keď pre troma týždňami ukončila zahraničnú stáž. Začiatkom roku 2011 pracovala ako dobrovoľníčka na severovýchode Japonska, ktoré zasiahlo silné zemetrasenie a cunami. „Hoci som zo správ pochopila situáciu po katastrofe, uvedomila som si, že sú veci, ktoré človek nepochopí, kým sa tam nevyberie,“ zdôraznila na tlačovke pri príležitosti dovŕšenia plnoletosti, čo bolo v jej prípade 20 rokov.

Princezná Kako - nepoužívať

Princezná Kako. Druhorodená dcéra má 18 rokov. V marci 2012 vychodila strednú dievčenskú školu. Časť zvyšku roka si zdokonaľovala angličtinu v Dubline v Írsku. V súčasnosti študuje na jednej z tokijských univerzít. V športoch vyniká v krasokorčuľovaní. Vie sa tiež o nej, že je talentovaná v starom japonskom umení skladania papiera (origami).

princ Hisahito - nepoužívať

Princ Hisahito. Jediný syn má 6 rokov. Je v poradí tretím nástupcom na japonský trón. Meno, ktoré mu vybral otec, znamená pokojný a cnostný. Keď má narodeniny, cisársky dvor pravidelne informuje, aké robí pokroky – napríklad ako trojročný začal rád jazdiť na trojkolke a postupne dokázal samostatne jesť a obliekať sa. Na jar 2010 ho rodičia dali do škôlky a o tri roky neskôr už sedel v školských laviciach. Ako šesťročného ho zaujíma záhradníctvo a zbieranie hmyzu.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba