V Pakistane zabili aj dvoch špičkových slovenských horolezcov

Deviata najvyššia hora sveta, za pokusy o pokorenie ktorej zaplatilo najvyššiu cenu už vyše šesťdesiat horolezcov, si vzala ďalších jedenásť životov. Tentoraz je v tom však Nanga Parbat nevinne. Na úpätí tretej "najsmrteľnejšej" himalájskej osemtisícovky zabíjali teroristi. Medzi mŕtvymi sú podľa pakistanských úradov aj dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš. Podľa riaditeľa tlačového odboru MZV SR Petra Suska, zatiaľ identifikovali šesť obetí, medzi ktorými nie je Slovák. Zvyšné telá identifikujú do utorňajšieho poludnia. Stanovisko Suska naživo priniesla TA3.

23.06.2013 20:35 , aktualizované: 24.06.2013 18:41
debata (130)
Ukrajinská expedícia, ktorá mala v pláne... Foto: So súhlasom risk.ru
horolezci, Dobeš, Šperka Ukrajinská expedícia, ktorá mala v pláne vystúpiť na Nanga Parbat - zľava: Bidzina Gudžabidze, Gigain Afi, Dmitrij Konjajev, Danil Jasňjuk, Michail Kolotuškin, Igor Svegrun, Slováci Anton Dobeš, Peter Šperka, ďalej Alexander Zakolodnij a Badavi Kašajev.

Asi pätnásť ozbrojencov prezlečených do uniforiem bezpečnostných síl v noci na nedeľu prepadlo základný tábor v severopakis­tanskej oblasti Gilgit-Baltistán.

Pakistanské úrady oznámili, že identifikovali telá desiatich zahraničných turistov a miestneho sprievodcu. Pri útoku zahynuli okrem dvoch Slovákov aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálec, Číňan s americkým občianstvom a pakistanský sprievodca, oznámili úrady. Jeden čínsky turista a jeden pakistanský sprievodca útok prežili. Pakistanské ministerstvo vnútra už spresnilo informácie a tvrdí, že pri útoku zahynuli dvaja Slováci – Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície.

Tá sa chcela pokúsiť o výstup na Nanga Parbat (8 125 m), výstup Kinshoferovej cesty Diamírskou stenou. Slovenskú časť expedície zastupovali podľa stránky Himalaya Clubu Vysoké Tatry horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí oslovilo pakistanské úrady, aby potvrdili, či je informácia o dvoch obetiach z radov Slovákov pravdivá – doteraz sa tak však nestalo, uviedol šéf Tlačového odboru ministerstva Peter Susko.

Peter Šperka. Foto: Himalaya club Vysoké tatry
Peter Šperka Peter Šperka.

Peter Šperka má na svojom konte výstupy na Šiša Pangmu (8046 m) – r. 1996, Manaslu (8163 m) – r. 1997, Broad Peak (8047 m) – r. 1998, Broad Peak (8047 m) – (8030 m Rocky Summits) – r. 2006, Gasherbrum I. (8047 m) – r. 2007, Gasherbrum II. (8037 m) – r. 2007, Cho-Oyu (8201 m) – r. 2009 a mnoho ďalších výstupov vo svetových a európskych horstvách.

Anton Dobeš. Foto: reprofoto M. Kráľ
Anton Dobeš Anton Dobeš.

Anton Dobeš si na svoje konto pripísal výstupy na Cho Oju (8201 m) – 2009, Mount Everest, dosiahnutá výška (8200 m) – r. 2012 a rovnako množstvo ďalších výstupov.

Vedúcim expedície bol ukrajinský horolezec Igor Svergun (47 r.). Má za sebou úspešné výstupy na Mount Everest (8 848 m), Lhotse (8 516 m) a iné výstupy.

Pracovníci nemocnice v Islamabáde a záchranári... Foto: Reuters, STRINGER/PAKISTAN
pakistan, horolezci, turisti, streľba, Nanga Parbat Pracovníci nemocnice v Islamabáde a záchranári prenášajú telo jednej z obetí streľby v základnom tábore v severnom Pakistane.

Hovorca nemocnice, kam telá priviezli, pre Pravdu už v nedeľu podvečer povedal, že dvaja z mŕtvych sú Slováci.

Ako prebiehal útok

Radikáli útok začali v sobotu okolo 23:00 miestneho času (20:00 SELČ) v základnom tábore pod horou Nanga Parbat a v nedeľu okolo 1:00 miestneho času (v sobotu 22:00 SELČ) tábor opustili. Extrémisti, ktorých bolo podľa rôznych zdrojov 12 až 20, mali na sebe uniformy pakistanských polovojenských jednotiek.

Ozbrojenci prepadli ubytovacie zariadenie v tábore, kde turisti prespávali. „Nebol to veľký hotel, len malá drevená chata, takže tam neplatili žiadne zvláštne bezpečnostné opatrenia,“ citoval spravodajský server CNN miestneho predstaviteľa Alího Šera. Turistov postrieľali, zobrali im telefóny, peniaze a pasy. Po ozbrojencoch pátra polícia a armáda. Telá obetí v nedeľu prepravili do pakistanskej metropoly Islamabad, odkiaľ budú repatriovaní.

Podľa BBC News museli byť útočníci veľmi dobre vycvičení a aklimatizovaní a akcia si vyžiadala náročnú prípravu. Oblasť je nesmierne odľahlá, nevedú do nej žiadne cesty a dopravu zaisťujú iba muly. Ide o horskú púšť a čas pochodu z najbližšieho osídleného miesta je 20 hodín.

Radikáli sa do základného tábora pod Nanga Parbat v nadmorskej výške okolo 4000 metrov dostali tak, že najprv uniesli dvoch miestnych sprievodcov a nariadili im, aby ich zaviedli niekam, kde bývajú zahraniční turisti, oznámilo pakistanské ministerstvo vnútra. Jedného zo sprievodcov potom usmrtili, druhému sa podarilo utiecť a upovedomiť o útoku úrady. Sprievodcu neskôr zadržali a vypočúvajú ho.

Pakistanská polícia podľa agentúra DPA zadržala v súvislosti s útokom približne 20 osôb a informovala, že v zatýkaní bude pokračovať.

Islamisti v oblasti vykonali niekoľko útokov v minulosti, ale väčšinou pri diaľnici, kde sa zamerali na autobusy s cestujúcimi. Toto je vôbec prvý prípad, keď podnikli takú dlhú výpravu do izolovanej oblasti s cieľom zabiť cudzincov.

Nanga Parbat, deviata najvyššia hora sveta. Foto: SITA/AP, Musaf Zaman Kazmi
Pakistan, Nanga Parbat Nanga Parbat, deviata najvyššia hora sveta.

K útoku sa hlási Džundulláh i Taliban

K útoku sa v telefonáte agentúre Reuters prihlásila pakistanská militantná skupina Džundulláh. „Títo cudzinci sú naši nepriatelia a my sa hrdo hlásime k zodpovednosti za ich zabitie. V budúcnosti budeme v podobných útokoch pokračovať,“ povedal hovorca skupiny Ahmad Marvát. Rovnaká skupina sa prihlásila k sérii útokov na príslušníkov šiitskej menšiny v severnom Pakistane vrátane prepadnutia autobusu vo februári 2012, pri ktorom ozbrojenci zabili osemnásť cestujúcich.

Pakistanský Taliban zase podľa vyhlásenia svojho hovorcu chcel zabíjaním cudzincov svetu odkázať, aby spravili niečo pre to, aby Američania prestali útočiť bezpilotnými lietadlami.

Miestne úrady vyslali do oblasti príslušníkov bezpečnostných síl. Oblasť je veľmi odľahlá a nevedú do nej žiadne zjazdné cesty, preto telá obetí musel prepraviť vrtuľník.

Odľahlá oblasť bola najbezpečnejšou v Pakistane

Oblasť Gilgit Baltistán, ktorá hraničí s Čínou a pakistanskou časťou Kašmíru, bola považovaná za jednu z najbezpečnejších v krajine. V posledných rokoch sa však stala dejiskom série útokov ozbrojencov proti šiitskej menšine. Je to však vôbec prvýkrát, čo v tejto oblasti, ktorá je známa svojou prírodnou krásou, napadli zahraničných turistov.

V pakistanskom Karáčí zapaľujú sviečky na... Foto: SITA/AP
Karáčí, protest, horolezci, militanti, streľba V pakistanskom Karáčí zapaľujú sviečky na protest proti tomu, že islamskí militanti zabíjali zahraničných turistov.

Pakistan sa živému turistickému ruchu neteší, ale hŕstka dobrodružných cestovateľov sa naďalej dáva zlákať predovšetkým nádhernými horami na severe, kde sa stretávajú tri majestátne pohoria sveta – Hindúkuš, Karákóram a Himaláje.

Incident s najväčšou pravdepodobnosťou poškodí turistický ruch v chudobnej oblasti Gilgit-Baltistan, ktorá je do veľkej miery závislá na ziskoch z horských expedícií, ktoré sem každé leto prichádzajú z celého sveta.

130 debata chyba