Snowden má v Moskve problémy s pasom, tvrdia ruské médiá

Bývalý konzultant amerických špionážnych služieb Edward Snowden, stíhaný v USA za vyzradenie tajných informácií, má podľa ruských médií na moskovskom letisku ťažkosti pre svoj neplatný pas.

26.06.2013 13:03
hongkong, edward snowden, plagát Foto: ,
Plagát s podobizňou Edwarda Snowdena v Hongkongu.
debata (3)

Podľa agentúry Interfax iné dokumenty nemá a tak nemôže vstúpiť na ruské územie a nemôže sa ani registrovať k ďalšiemu letu do zámoria.

Snowden priletel z Hongkongu do Moskvy v nedeľu a údajne sa preukázal ekvádorským utečeneckým pásom. Jeho americký pas už v piatok americké ministerstvo spravodlivosti po obvinení zo špionáže úradne označilo za neplatný.

Ruské médiá však dnes s odvolaním sa na osoby zo Snowdenova okolia tvrdia, že žiadny iný dokument ako neplatný pas Spojených štátov Američan nemá. Nemôže preto odcestovať do Havany a nemôže ani vstúpiť na ruské územie, pretože by musel prejsť pasovou kontrolou. Tranzitný priestor, v ktorom sa Snowden momentálne zdržiava, je síce podľa agentúry Reuters fakticky ruským územím, ale formálne je považovaný za neutrálnu pôdu.

Proti vydaniu Snowdena do USA sa v utorok postavil prezident Vladimir Putin. Neochotu vydať stíhaného muža do rúk americkej spravodlivosti odôvodnil faktom, že medzi Ruskom a USA neexistuje dohoda o vzájomnom vydávaní osôb. Putin naznačil, že Rusko z aféry nemôže veľa vyťažiť, a prirovnal ju k strihanie ovečky – kriku je veľa, ale vlny málo.

Niektorí americkí činitelia toto Putinovo vyjadrenie podľa denníka The New York Times vyhodnotili ako pozitívny signál. Údajne očakávajú, že Rusko Snowdena nakoniec pošle do tretej krajiny, ktorá ho potom vydá Spojeným štátom.

Ekvádor, ktorý Snowden požiadal o azyl, má podľa amerického denníka mnoho dôvodov svoj postoj starostlivo zvážiť. Objem jeho vývozu do USA, najmä ruží, tuniakov a mrazenej brokolice, nie je zanedbateľný.

Ekvádor je podľa The New York Times jediná latinskoamerická krajina, ktorá v obchode s USA využíva preferenčné doložku. Vďaka nej sa vlani príjmy ekvádorskej štátnej pokladnice zvýšili o 429 miliónov dolárov. Jej platnosť koncom júla vyprší, pokiaľ ju americký Kongres nepredĺži.

Britský denník The Guardian napísal, že tajné dokumenty o sledovaní internetovej a telefonickej komunikácie, ktoré Snowden získal, zaistil na bezpečnom mieste. Zašifrované elektronické súbory odovzdal vraj do úschovy spoľahlivým ľuďom pre prípad, že by sa s ním „čokoľvek stalo“. Stovky spisov navyše v otvorenej forme odovzdal svojim spolupracovníkom, ktorí ich študujú.

3 debata chyba