Expremiér vrátil ex premiérke

Šéfka austrálskej vlády končí tak, ako začala - straníckym pučom. Z úradu ju vyhnal muž, ktorého pred časom sama odstavila. Julia Gillardová, prvá žena na čele austrálskej vlády, bude musieť uvoľniť miesto svojmu predchodcovi Kevinovi Ruddovi, ktorému sa návrat k moci podaril na tretí pokus. Austrálska ľavica si od tejto čistky sľubuje zlepšenie šancí v septembrových parlamentných voľbách, v ktorých podľa prieskumov dosiaľ smerovala k drvivej porážke.

27.06.2013 10:03
Julia Gillardová Foto: ,
Austrálska premiérka Julia Gillardová "neustála" stranícku výzvu svojho predchodcu Kevina Rudda a musí mu uvoľniť miesto.
debata (1)

„Som hrdá na to, čo táto vláda dosiahla,“ lúčila sa Gillardová po straníckom hlasovaní, v ktorom jej členovia Strany práce nevyslovili dôveru na jej ďalšie vedenie. „Pretrvá to dlhý čas.“

Pre červenovlasú Walesanku, rodáčku z Británie, sa zároveň končí politická kariéra – ešte pred hlasovaním určila pravidlá, že porazený nebude ďalej rozdeľovať stranu. „Ak zvíťazíš, budeš lídrom labouristov, ak prehráš, v politike končíš,“ rozhodla rázna politička. „Je v záujme krajiny i strany, aby sa to rozhodlo raz a navždy. Žiadne ďalšie príležitosti. Dnešok rozhodne,“ dodala.

Práve zlá krv medzi Ruddom a Gillardovou ťahá najväčšiu austrálsku stranu ľavého stredu ku dnu. Politička pritom začínala ako chránenkyňa uhladeného diplomata Rudda, ktorý ju dokonca pozval na rodinnú dovolenku a neskôr z nej v strane spravil lídra číslo dva. Po víťazstve vo voľbách Gillardová ako prvá žena zaujala miesto podpredsedníč­ky vlády.

Svoj výber však Rudd pred troma rokmi oľutoval. Po tom, čo vláda pod jeho vedením nedokázala presadiť ekologickú daň ani postaviť sa proti záujmom banských spoločností a Ruddova osobná popularita sa prepadla, dostal nečakanú ranu do chrbta. Gillardová ho vyzvala na súboj o post straníckeho lídra. Keď však Rudd zistil, že by prehral, pozíciu so slzami v očiach odovzdal Gillardovej bez boja. Politička po ňom prevzala i premiérske kreslo a stala sa prvou ženou v Austrálii, ktorá doň zasadla.

Rudd sa však s porážkou nezmieril. Do karát mu hral i slabý výsledok labouristov vo voľbách o niekoľko mesiacov – Strana práce s pravicovými liberálmi na počet kresiel remizovala a Gillardová mohla zostaviť menšinovú vládu len vďaka podpore štyroch zo šiestich nezávislých poslancov.

Gillardová svoju pozíciu v strane musela stále brániť. Vlani jasne porazila Rudda, keď ju expremiér obvinil zo zrady a z klamstva. Gillardová totiž pred troma rokmi tvrdila, že súboj s predchodcom neplánovala, ale neskôr vysvitlo, že víťazný prejav mala pripravený už dva týždne pred voľbou. Ruddovi priaznivci sa pokúsili o zvrhnutie premiérky zo straníckeho piedestálu aj v marci tohto roku, expremiér však v poslednej chvíli cúvol. Uspel až tentoraz, keď ho podporil významný stranícky kolega, až doteraz verný spojenec Gillardovej.

Hoci sa Rudd už stane lídrom labouristov, neznamená to nevyhnutne, že bude aj premiérom. Gillardová najskôr musí rezignovať a ak ju chce expremiér nahradiť, musí získať dôveru parlamentu. Viacerí nezávislí poslanci, od ktorých podpory kabinet závisí, už naznačili, že ich hlas nezíska automaticky.

Strana sa spolieha na to, že kedysi najpopulárnejší austrálsky premiér posledných troch desaťročí, ktorého obľuba od odchodu do ústrania znova rastie, dokáže zabrzdiť prepad ľavice. Podľa analytikov však môže ďalší palácový prevrat spôsobiť aj pravý opak. „Nemyslím si, že im to pomôže. Skôr si kopú ešte hlbší hrob,“ komentoval pre agentúru Reuters rošádu vo vedení austrálsky politológ John Wanna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba