Mojich priateľov postrieľali do hlavy, popísala tragédiu srbská horolezkyňa

Srbská horolezkyňa Kristina-Nina Adjaninová bola súčasťou tímu, ktorý sa chystal na výstup na deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat. Len so šťastím unikla masakru, ku ktorému došlo cez víkend v Pakistane, píše srbský denník Blic.

27.06.2013 15:12
horolezci, Dobeš, Šperka Foto: ,
Slovenskí horolezci Anton Dobeš (vľavo) a Peter Šperka prišli o život pri krvavom útoku radikálov z Talibanu.
debata (87)

Na základný tábor horolezcov zaútočili v noci na nedeľu ozbrojení islamisti a zabili desať zahraničných horolezcov a miestneho sprievodcu. Medzi mŕtvymi sú aj slovenskí špičkoví horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš.

Tridsaťjedenročná srbská horolezkyňa sa v osudný večer nachádzala len pár stoviek metrov nad základňou. Spolu so svojim tímom pripravovali výstup a vyslali ich ako predvoj, skupinu totiž čakalo to najťažšie stúpanie. Ostatní ešte spali v základnom tábore. „Naposledy sme so základňou hovorili o deviatej večer. Všetko bolo v poriadku a my štyria sme si šli ľahnúť, unavení po pätnástich hodinách chôdze,“ opisuje Adjaninová.

Horolezcov zrazili na zem, bodali a mlátili

Útok ozbrojencov na základný tábor sa začal asi o hodinu neskôr. Podľa popisu horolezkyne útočníci vytiahli zo stanov spiacich ľudí, zrážali ich na zem a zväzovali im ruky. Zároveň ich bodali nožmi a mlátili pažbami svojich pušiek. Jednému z pakistanských sprievodcov sa podarilo vysielačkou spojiť s druhým táborom a Srbka ihneď cez satelitný telefón volala polícii.

„Medzitým talibanci zničili celý tábor, útočníci vzali peniaze i elektroniku a horolezcov zastrelili ranou do hlavy,“ popísala Adjaninová, ktorá je teraz v Islamabáde a čaká, kým jej pakistanské úrady dovolia opustiť krajinu. Pakistanci, ktorí ich sprevádzali, zostali v tábore vydesení a zviazaní. Útok sa skončil asi hodinu po polnoci, vojaci prileteli na miesto nešťastia vrtuľníkom až v nedeľu na poludnie.

Pred útokom prespali v tábore „učitelia islamu“

„Všade ležali telá mojich zabitých priateľov, rozhádzané veci, krv,“ dodala horolezkyňa. V pondelok ráno ich vojaci vrtuľníkom evakuovali na najbližšie letisko. Zaujímavé podľa nej je, že dva či tri dni pred tragédiou základný tábor navštívili štyria miestni „učitelia islamu“. Prespali u nich a zase odišli. Podľa Adjaninovej to boli tí istí ľudia, ktorí zabili jej priateľov a do tábora prišli na obhliadku.

„Teraz som v hoteli, ale stále meníme miesto pobytu, pretože sa nám ďalej vyhrážajú smrťou. Dozvedeli sme sa, že útok bol pomstou Talibanu za smrť jedného z ich veliteľov. Mám letenku na 25. júla a teraz potrebujem pomoc, aby som sa odtiaľto dostala čo najskôr. Nemám peniaze, len pas, ktorý som v tábore mala schovaný na tajnom mieste,“ dodala srbská horolezkyňa.

87 debata chyba