Veľká porota obžalovala bostonského atentátnika Carnajeva

Americká veľká porota formálne obvinila útočníka na aprílovom maratóne v Bostone Džochara Carnajeva zo zabitia štyroch ľudí a z použitia zbrane hromadného ničenia. Vo štvrtok o tom informovala americká justícia.

27.06.2013 20:26
Carnajev Foto: ,
Džochar Carnajev
debata (1)

Carnajev bol z týchto skutkov už skôr obvinený. Agentúra AP bez ďalších podrobností uviedla, že obžaloba sa skladá z 30 bodov, z ktorých v 17 hrozí Carnajevovi trest smrti, prípadne doživotie.

Čečenec Carnajev podľa amerických vyšetrovateľov so svojím bratom Tamerlánom odpálili 15. apríla v Bostone dve nálože, ktoré zabili troch ľudí a zranili vyše 260 ďalších. Tamerlán bol krátko nato zabitý pri strete s bostonskou políciou. Džochar bol postrelený, ale prežil. Štvrtou obeťou bratov Carnajevových je člen ostrahy Massachusettského technického inštitútu (MIT) v Cambridge, ktorého dvojica zabila pri úteku.

Súdne pojednávanie, pri ktorom môže byť Džochar Carnajev odsúdený až na trest smrti, sa z formálnych a procesných dôvodov opakovane odkladalo. Podľa amerických médií súd začne najskôr v júli.

Veľkú porotu, ktorá je zvláštnosťou amerického justičného systému, zvyčajne tvorí až 23 ľudí. Súd ich náhodne vyberá zo zoznamu možných porotcov. Úlohou poroty je rozhodnúť, či je obžaloba navrhnutá prokuratúrou prípustná. Veľká porota vypočuje argumenty prokuratúry aj obvineného a môže predvolávať svedkov. Jej konanie je ale uzavreté a obhajoba nemá prístup k výsluchom ďalších svedkov. Zasadnutia veľkej poroty sa nezúčastní ani sudca pridelený k prípadu.

1 debata chyba