Bush: Stojím si za sledovacími programami

Bývalý americký prezident George W. Bush v pondelok obhajoval tajné americké programy celosvetového sledovania komunikácie, ktoré tajné služby USA zaviedli počas jeho vlády.

01.07.2013 21:30
Bush Foto: ,
Bývalý prezident USA George Bush.
debata (26)

Predchodca Baracka Obamu v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN potvrdil, že programy boli reakciou na ohrozenie krajiny po útokoch z 11. septembra. Nepopulárny exšéf Bieleho domu však tvrdí, že si za svojim rozhodnutím stojí a Obamova administratíva sa podľa jeho slov s únikom informácií prostredníctvom Edwarda Snowdena vyrovná. Bývalý spolupracovník tajných služieb však podľa republikána bezpochyby poškodil krajinu a jej bezpečnosť.

„Programy som zaviedol v záujme ochrany krajiny so zárukou, že osobné slobody budú garantované. Každopádne, dejiny posúdia moje rozhodnutie. Už sa toho nedožijem, pretože objektívne zhodnotenie bude určitý čas trvať. Som s tým však vyrovnaný. Urobil som, čo som urobil. Viem, aká bola vtedy atmosféra,“ povedal Bush počas humanitárnej misie v Zambii, odkiaľ sa presunie do Tanzánie, kde sa v utorok stretne so svojim nástupcom. Obaja si spoločne uctia pamiatku obetí útoku na americké veľvyslanectvo v Dar es Salaam spred 15 rokov.

Obama, ktorý v Tanzánii končí svoje africké turné, v pondelok na margo prevalenia škandálu s odpočúvaním diplomatov EÚ a jej členských štátov potvrdil plnú spoluprácu Washingtonu s Bruselom. Podľa neho sa však tajné služby vždy budú chcieť dozvedieť oficiálne nezverejňované informácie v záujme lepšieho pochopenia sveta.

26 debata chyba