Snowden nebude žiadať Rusko o azyl

Bývalý spolupracovník amerických spravodajských služieb Edward Snowden zrušil svoju žiadosť o politický azyl v Rusku po tom, ako mu Moskva dala podmienku, že v prípade udelenia azylu bude musieť prestať so zverejňovaním utajovaných informácií o USA, uviedol v utorok hovorca Kremľa.

02.07.2013 07:58 , aktualizované: 11:12
Edward Snowden, tajné služby Foto:
Edward Snowden
debata (7)

„Vzdal sa svojho úmyslu a požiadavky na možnosť zotrvania v Rusku,“ povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Snowden požiadal Rusko o azyl v nedeľu a v pondelok mu Putin oznámil, že je v Rusku vítaný, ak prestane s poškodzovaním amerických záujmov.

Snowden, ktorý sa snaží vyhnúť stíhaniu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov, požiadal podľa organizácie WikiLeaks o azyl 21 krajín vrátane viacerých členských štátov Európskej únie. Tridsaťročný Američan už dávnejšie požiadal o azyl Ekvádor a Island. Právnička organizácie Sarah Harrisonová v jeho mene podala ďalších 19 žiadostí adresovaných Bolívii, Brazílii, Číne, Fínsku, Francúzsku, Holandsku, Indii, Írsku, Kube, Nemecku, Nikarague, Nórsku, Poľsku, Rakúsku, Rusku, Španielsku, Švajčiarsku, Taliansku a Venezuele.

Bývalý technik amerických tajných služieb Edward Snowden obvinil prezidenta Baracka Obamu, že sa mu snaží zabrániť získať azyl.

Uviedol to vo vyhlásení zverejnenom serverom Wikileaks, s ktorým muž obvinený Spojenými štátmi zo špionáže spolupracuje. Snowden tiež poslal list ekvádorským úradom. Tvrdí, že ho USA prenasledujú nezákonne. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Ide o prvé Snowdenove ohlasy na dianie okolo jeho osoby od chvíle, keď pred ôsmimi dňami vycestoval z Hongkongu do Ruska. Tridsaťročný muž Obamu obvinil z toho, že viceprezidentovi Joeovi Bidenovi nakázal „tlačiť na lídrov národov, kde som žiadal o ochranu, aby zamietli moje žiadosti o azyl“, píše sa vo vyhlásení zverejnenom Wikileaks.

Snowden obvinil Obamovu vládu z toho, že si osvojila stratégiu „používania občianstva ako zbrane“. Muž, ktorý sa priznal k vyzradeniu informácií o tajnom americkom sledovanom programe Prism, sa v súčasnosti nachádza v tranzitnom priestore moskovského letiska a nemôže odletieť, pretože mu USA zrušili cestovný pas.

Snowden v pondelok taktiež odoslal list ekvádorským úradom. V ňom juhoamerickej krajine poďakoval, že mu pomáhala v ceste do ruskej metropoly. List zároveň kritizuje snahu USA o jeho zadržaní a obvinení ako o nelegálnom.

7 debata chyba