Mansúr rozpustil parlament, násilie v Egypte má šesť obetí

Priaznivci zvrhnutého egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího aj zástupcovia liberálnej opozície zvolali na piatok masívne demonštrácie.

05.07.2013 08:58 , aktualizované: 20:00
egypt, Moslimské bratstvo, demonštrácia Foto: ,
Členovia Moslimského bratstva a stúpenci zvrhnutého egyptského prezidenta Mursího počas štvrtkovej demonštrácie na námestí v Káhire.
debata (2)

Islamisti vyzvali armádu, aby vrátila Mursího do funkcie. Pri dvoch násilných incidentoch zahynulo v Egypte šesť ľudí, z toho traja na demonštrácii, pri ktorej sa islamisti stretli s vojakmi. Armáda prisľúbila rešpektovať právo na pokojné demonštrácie, varovala ale pred násilím. Africká únia v reakcii na „neústavné“ zosadenie Mursího pozastavila Egyptu členstvo.

Dav islamistov sa podľa agentúry Reuters pokúsil v Káhire preniknúť ku kasárňam, kde je údajne Mursí zadržiavaný. Následne vypukla streľba.

Protestné akcie Mursího priaznivcov začali po poludňajších modlitbách. Účastníci, ktorých je niekoľko desiatok tisíc, sa zhromažďujú predovšetkým vo východnej káhirskej štvrti Nasr, ktorá je považovaná za islamskú baštu.

Do ulíc svojich verných zvolal tiež Národný front spásy, ktorý zastupuje záujmy liberálnych zoskupení v opozícii proti Mursímu. Ich manifestácia by mala podporiť súčasné politické zmeny.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej vyjadril nad vlnou zatýkaní členov Moslimského bratstva znepokojenie, v hodnotení egyptských udalostí sa ale vyhol slovu puč. Úrad chce, aby Egypt dôvody zadržania vysvetlil, alebo aby činiteľov pustil.

Egyptský dočasný prezident Adlí Mansúr, ktorý vzišiel zo štátneho prevratu, v piatok rozpustil hornú komoru tamojšieho parlamentu ovládanú islamskými konzervatívcami a vymenoval nového šéfa tajných služieb. Informovala o tom egyptská televízia.

Doterajší šéf ústavného súdu Mansúr sa funkcie dočasnej hlavy štátu ujal vo štvrtok. Po vydaní príslušného dekrétu fakticky sústreďuje všetku politickú moc vo svojich rukách. V stredu jeho predchodcu Muhammada Mursího zvrhla a uväznila armáda.

V krajine dlhodobo vládne ústavný zmätok. Horná komora parlamentu, v ktorej drvivú väčšinu tvorili spojenci zosadeného prezidenta Mursího, mala výhradnú zákonodarnú moc, pretože dolná komora neexistuje od vlaňajška. Tá bola rozpustená po tom, čo ústavný súd rozhodol, že jej zvolenie nebolo platné. To isté rozhodol súd aj tento rok v júni o hornej komore, ktorú ale ponechal v chode.

Egyptský generálny prokurátor Abdal Magid Mahmúd, ktorý sa do funkcie vrátil tesne pred stredajším zvrhnutím Mursího, v piatok rezignoval. Svoj odchod zdôvodnil možným stretom záujmov a tým, že sa chce uchádzať o post sudcu. Mahmúda vnímajú Egypťania ako spornú osobu, do funkcie ho pôvodne menoval predchádzajúci prezident Husní Mubarak, ktorého zbavila moci revolúcia v roku 2011.

2 debata chyba