Po nehode vlaku v Kanade našli päť obetí, bude ich však zrejme oveľa viac

Úrady v mestečku Lac-Megantic v kanadskej provincii Quebec museli evakuovať asi tisíc osôb. V noci na sobotu sa tam totiž vykoľajil nákladný vlak, ktorý prevážal ropné produkty. Podľa vedenia dopravnej spoločnosti tento vlak bol pred nehodou zastavený a rušňovodič nebol vo vnútri. Po nehode sa ozvalo niekoľko silných explózií, potom začali šľahať plamene a dym sa valil stovky metrov vysoko. Príčina nehody ešte nie je známa.

06.07.2013 18:32 , aktualizované: 07.07.2013 20:06
Kanada, havária vlaku Foto: ,
Po vykoľajení sa nákladného vlaku, ktorý v cisternách viezol palivo, došlo k výbuchu a obrovskému požiaru.
debata (18)

Po nehode hlásia 80 ľudí nezvestných. Záchranári našli päť obetí, úrady však predpokladajú, že ich bude oveľa viac. Informovali o tom miestni hasiči.

Železničná spoločnosť Montreal, Maine & Atlantic v sobotu večer uviedla, že má informácie o „množstve úmrtí a zranených“. Miestne úrady tvrdia, že majú málo informácií o zranených a predpokladajú, že ľudia, ktorých výbuch zasiahol, buď zomreli na mieste, alebo sa im podarilo utiecť. Jedna miestna žena povedala pre kanadský rozhlas, že sa jej nedarí kontaktovať pätnásť svojich priateľov, ktorí v tej oblasti bývajú. Výbuch a požiar zničil tridsať budov.

Stúpajúci dym nad mestom po vykoľajení sa vlaku... Foto: Reuters, Mathieu Belanger
Kanada, havária vlaku Stúpajúci dym nad mestom po vykoľajení sa vlaku a následných explóziách.

Podľa polície výbuchy a následný požiar zničilo približne tridsať domov v centre Lac-Megantic, ktorý má zhruba 6-tisíc obyvateľov a leží asi 250 kilometrov východne od Montrealu.

„Keď vidíte centrum vášho mesta takmer zničené, pochopíte, že sa sami seba pýtame, ako sa z tohto nešťastia vôbec dostaneme,“ povedala na tlačovej konferencii zdrvená starostka Colette Roy-Larocheová.

Stúpajúci dym nad kanadským mestečkom po tom,... Foto: SITA/AP, Paul Chiasson
vlak, Kanada Stúpajúci dym nad kanadským mestečkom po tom, čo vybuchlo niekoľko cisterien z vykoľajeného vlaku s palivom.

Podľa stanice CBC mal vlak 73 cisterien, z ktorých štyri explodovali po polnoci miestneho času. S plameňmi, ktoré preskočili aj na okolité domy, potom bojovali nielen miestni hasiči, ale aj ich kolegovia zo susedných obcí.

Časť obsahu cisterien podľa polície zamorila miestnu rieku. Hasiči tvrdia, že vo vybuchnutých cisternách bol veľký pretlak, zatiaľ pritom nie je jasné, ako sú na tom ďalšie cisterny, ku ktorým sa hasiči zatiaľ nedokázali priblížiť. Nemožno preto vylúčiť ďalšie explózie.

18 debata chyba