Pápež si na Lampeduse uctil imigrantov, ktorí zahynuli na ceste do Európy

Pápež František je na prvej oficiálnej ceste mimo Ríma. Odišiel na juhotaliansky ostrov Lampedusa, aby si uctil pamiatku stoviek imigrantov, ktorí každoročne zahynú pri pokusoch dosať sa po mori z Afriky do Európy.

08.07.2013 13:50
Pápež František Foto: ,
Pápež František na Lampeduse odslúžil omšu pre imigrantov.
debata (1)

Podľa komentátorov je výber cieľa pápežovej cesty veľmi symbolický, pretože František už od prvých chvíľ v úrade hlavy katolíckej cirkvi kladie dôraz na službu chudobným a núdznym.

Lietadlo s pápežom pristálo na Lampeduse pred 9.00, už popoludní sa má vrátiť naspäť do Vatikánu. Zhodou okolností práve v pondelok ráno dorazila k Lampeduse ďalšia loď s vyše 160 ľuďmi na palube, podľa najnovších informácií malo ísť o Eritrejčanov.

Návštevu ostrova, ktorý je len sto kilometrov vzdialený od brehov severnej Afriky, Vatikán naplánoval na poslednú chvíľu a program sa má zaobísť bez veľkých oficialít.

Pápež František na Lampeduse vyšiel aj na more,... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
pápež František, Lampedusa Pápež František na Lampeduse vyšiel aj na more, kde sa pomodlil za utopených imigrantov a hodil do mora kvetiny.

Krátko po príchode pápež zamieril do prístavu, kde sa osobne pozdravil s asi päťdesiatimi imigrantmi. Potom nastúpil do člnu pobrežnej stráže, ktorý ho odviezol na voľné more. Jeho loď sprevádzala ďalšia stovka väčších i menších plavidiel, najmä rybárskych. Pamiatku všetkých tých, ktorí sa utopili počas cesty za lepším životom v Európe, si František uctil modlitbou a hodením kvetín do vody.

Potom sa pápež vrátil na pevninu, kde ho na miestnom športovom ihrisku čakalo vyše 10-tisíc ľudí, pre ktorých odslúžil svätú omšu. Počas kázania kritizoval ľahostajnosť, s ktorou sa svet stavia k tragédiám prisťahovalcov, ktorí pre lepšiu budúcnosť riskujú životy. „Stratili sme zmysel k bratskej zodpovednosti,“ povedal. „Kultúra blahobytu nás urobila necitlivými k volaniu druhých.“

Lampedusa, ostrov s 5-tisíc stálymi obyvateľmi, je pre obrovské množstvo prisťahovalcov, najmä z Afriky, vstupnou bránou na európsky kontinent. Podľa oficiálnych údajov OSN tam len v prvej polovici tohto roka pristálo vyše osemtisíc ľudí. Pretože množstvo migrantov cestuje na nekvalitných a preplnených plavidlách, dochádza často k tragickým haváriám. Tento rok sa už utopilo štyridsať ľudí, napríklad vlani ich bolo takmer 500. Podľa talianskej organizácie Fortress Europe, ktorá príliv prisťahovalcov monitoruje, zomrelo vo vodách pri Sicílii medzi rokmi 1994 až 2012 celkom 6 450 ľudí.

Pápež František sa zdraví s veriacimi na... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
papez3 Pápež František sa zdraví s veriacimi na juhotalianskom ostrove Lampedusa.

Vôbec najväčší tlak zažila Lampedusa v roku 2011 počas arabskej jari, keď tam zo severoafrických krajín utekali tisícky ľudí. Taliansko na problém s množstvom imigrantov opakovane upozorňuje a chce, aby ho začala systematicky riešiť Európska únia.

Pápežovu cestu ocenili najmä miestni politici. Starostka Giusi Nicoliniová ju dokonca označila za „historickú“. „Pápež hovorí k celému svetu a tak prelomil mlčanie, ktoré doteraz zahaľovala dráma mŕtvych v mori a pašovanie ľudí cez Stredozemné more,“ uviedla. Kardinál Antonio Mario Veglie, ktorý vo Vatikáne zodpovedá za otázky migrácie, sa domnieva, že pápež vyslal „silný signál“ vládam, aby sa znovu zamysleli nad tým, ako zaobchádzajú s prisťahovalcami.

1 debata chyba