Dráma v Pamplone: Zúrivý býk nabral bežca na rohy a vláčil ho po dlažbe

Zranením najmenej siedmich ľudí sa skončil doteraz najdramatickejší tohtoročný beh s býkmi v Pamplone. Vôbec prvýkrát v rámci tohtoročných osláv svätého Fermína nabral býk na rohy štyroch z bežcov, ďalších účastníkov behu mohutné zvieratá podupali.

12.07.2013 12:42
Pamplona, býk Foto: ,
Rozzúrený býk zaútočil na mladého muža a stiahol ho na zem. Vláčil ho po dlažbe a opakovane ho rohmi vyhadzoval do vzduchu.
debata (13)

Po odštartovaní piatkového behu na okraji Pamplony to vyzeralo, že bežci pred skupinou až 625 kilogramov vážiacich býkov tradične zvládajú utekať. Dráma sa začala vo chvíli, keď jeden z býkov zasiahol svojimi rohmi mladého muža a stiahol ho na zem.

Rozzúrený býk zaútočil na mladého muža a...
Rozzúrený býk zaútočil na mladého muža a...
+7Rozzúrený býk zaútočil na mladého muža a...

Zúriaci býk ho potom vláčil po dlažbe úzkej ulice a opakovane ho rohmi vyhadzoval do vzduchu. Keď sa ďalším bežcom podarilo skrvaveného muža vyslobodiť, býk sa vydal za ostatnými zvieratami do miestnej toreadorskej arény. Cestou však nabral na rohy ešte ďalších troch ľudí.

Zhruba 850 metrov dlhého behu s býkmi medzi ohradou a arénou sa v severošpanielskom meste sa každý deň zúčastňujú tisícky ľudí. Sú medzi nimi tak skúsení Španieli, ako aj turisti z mnohých krajín túžiacich po dobrodružstve.

Deväťdňové oslavy získali vo svete svoje slávu aj vďaka románu Ernesta Hemingwaya Fiest. Tradícia siaha až do 16. storočia a vznikla z pôvodne obyčajného presúvania býkov do arén pred konaním večernej koridy. Od roku 1924, keď sa o behoch s býkmi začali robiť záznamy, zvieratá zabili 15 ľudí. Tohtoročné slávnosti potrvajú do nedele.

13 debata chyba