Najmenej päť ľudí sa zranilo pri behu s býkmi v Španielsku

Pri ďalšom tradičnom behu s býkmi v španielskej Pamplone sa v sobotu opäť zranili ľudia, z ktorých päť skončilo v nemocnici. Tentoraz ich však neporanili býčie rohy, ale utrpeli zranenia pri hromadnom páde bežcov, oznámil hovorca záchranárov.

13.07.2013 10:41
Pamplona, býk Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Skupina ľudí spadla pri vchode do toreadorskej arény, čo na krátky čas zabránilo býkom k nim vstúpiť. Pri strete sa vážne zranil najmenej jeden muž. V nemocnici skončili ďalší štyria ľudia, ktorí utrpeli tržné rany a pomliaždeniny, spresnil hovorca Javier Sesma.

Zatiaľ najtragickejším dňom tohtoročných behov zostáva piatok, kedy mohutný rozzúrený býk nabral postupne na rohy jedného Američana a dvoch Španielov. Posledný beh v Pamplone sa očakáva v pondelok.

Približne 850 metrov dlhý beh s býkmi medzi ohradou a arénou v severošpanielskom meste trvá iba niekoľko minút, ale prináša veľké vzrušenie bežcom i divákom. Zúčastňuje sa na ňom každý deň tisícky ľudí, medzi ktorými sú skúsení Španieli, ale aj turisti z mnohých krajín túžiaci po dobrodružstve.

Deväťdňové oslavy sú vychýrené aj vďaka románu Ernesta Hemingwaya Fiesta. Tradícia siaha do 16. storočia a rozvinula sa z pôvodne obyčajného presúvania býkov do arén pred konaním večernej koridy. Od roku 1924, kedy sa o behoch s býkmi začali viesť záznamy, zvieratá zabili 15 ľudí.

debata chyba