Nečas priznal, že má s Nagyovou vzťah

Český expremiér Petr Nečas priznal v rozhovore pre Právo, že má s bývalou šéfkou svojho kabinetu Janou Nagyovou vzťah. Dodal, že za ňou stojí.

13.07.2013 17:31 , aktualizované: 17:43
Petr Nečas Foto: ,
Český expremiér Petr Nečas. Na snímke v pozadí jeho tajomníčka Jana Nagyová.
debata (24)

Kvôli kauze okolo podplácania troch exposlancov v piatok Nečas vypovedal na polícii. V Poslaneckej snemovni už leží žiadosť o vydanie bývalého premiéra. Sociálni demokrati súhlasia s jeho vydaním na trestné stíhanie, no strany bývalej pravicovej koalície za expremiérom stoja. Informoval o tom portál Českej televízie.

Nečas priznal, že má s exšéfkou svojho kabinetu vzťah. „Je to pevný vzťah a určite s ním rátam aj do budúcnosti. A tiež za ňou jednoznačne stojím,“ dodal expremiér. Zároveň tvrdí, že údajne nevedel o tom, že si Nagyová podľa všetkého objednala u vojenskej rozviedky sledovanie jeho manželky Radky. Keď mu následne ukázala fotografie, myslel si, že sú to zábery bulváru, povedal.

Keď sa Petr Nečas dozvedel, ako to s fotografiami zrejme bolo, domnieval sa, že ide o nedorozumenie. „V prvom rade som to pripisoval kombinácii nedorozumenia a služobnej horlivosti a nepochybujem o tom, že všetci, ktorých sa to týka, neboli vedení zlými úmyslami, ale chybným úsudkom,“ podotkol.

ČSSD bude hlasovať za vydanie Nečasa

V Poslaneckej snemovni už leží žiadosť o vydanie bývalého premiéra pre kauzu údajného podplácania troch exposlancov, ktorí získali lukratívne posty v štátnych firmách. Nečas nevidí dôvod, prečo by mal v tejto súvislosti o svoje vydanie žiadať. Podľa ČSSD je to neprijateľné, hlasovať bude preto za vydanie. Sociálna demokracia chce, aby o tom, či bol spáchaný trestný čin, alebo nie, rozhodol súd.

Podpredseda Poslaneckej snemovne Lubomír Zaorálek (ČSSD) uviedol: „Myslel som si, že sám požiada o vydanie, aby sa pred súdom mohol obhajovať. Prekáža mi, ak sa tomu chce expremiér vyhnúť.“ Nečas však kauzu označuje za vykonštruovaný politický proces a podľa žalobcov ide o korupciu.

Budúcu stredu by mal o vydaní Petra Nečasa rokovať snemovni český mandátový a imunitný výbor. Taktiež bude rozhodovať o sťažnostiach, ktoré na väzbu podala väčšina obvinených, vrátane Jany Nagyovej a všetkých troch exposlancov.

24 debata chyba