Súd na Floride oslobodil strážnika, ktorý zabil černocha

Súd v Sanford na Floride v nedeľu v ostro sledovanom procese zbavil všetkých obvinení Georga Zimmerman (29), ktorý vlani ako veliteľ miestnej dobrovoľnej hliadky zastrelil neozbrojeného černošského mladíka Trayvona Martina. Prípad znovu rozvíril debaty o rasizme v americkej spoločnosti a o kontrole zbraní.

14.07.2013 08:07
George Zimmerman. Foto: ,
George Zimmerman.
debata (31)

Zimmerman tvrdil, že ho mladík napadol a že strieľal v sebaobrane. Ak by mu porota neuverila, mohlo mu za vraždu hroziť až doživotie. Porota, skladajúca sa zo šiestich žien, sa radila 16 hodín, než dospela k rozhodnutiu, že Zimmerman je nevinný. Sudkyňa Debra Nelsonová ho potom prepustila na slobodu. „Pán Zimmerman, podpísala som rozsudok, ktorý potvrdzuje verdikt poroty. Váš elektronický náramok bude sňatý pri východe z tejto siene. Nemáte s týmto súdom už viac dočinenia,“ povedala.

Kým vo vnútri súdnej siene sa objímali Zimmermanovi príbuzní, zvonku, kde sa zhromaždil prevažne černošský dav, zneli pred kamerami slová o bezprávie a nespravodlivosti. „Spravodlivosť dnes v prípade Trayvona Martina a jeho rodiny zlyhala,“ vyhlásila predsedníčka Národného združenia farebných Roslyn Brocková a vyzvala ministerstvo spravodlivosti, aby prípad zisťovalo.

„Vyhnite sa násilnostiam, to by viedlo len k ďalším tragédiám,“ varoval po vynesení verdiktu známy černošský aktivista Jesse Jackson. Porota mala na výber z dvoch verzií udalostí z osudovej februárovej noci. Podľa obžaloby Zimmerman ako samozvaný kapitán nočnej hliadky vzal z frustrácie zákon do vlastných rúk. Obhajoba naopak svojho klienta vykresľovala ako svedomitého muža, ktorý bdel nad bezpečím susedov, keď ho mladík napadol, zrazil ho k zemi a otĺkal mu hlavu o obrubník, a tak mladíka zastrelil v sebaobrane, pretože sa bál o vlastný život.

Pôvodne lokálna kauza postupne upútala pozornosť ľudí po celých Spojených štátoch a vyvolala množstvo verejných protestov a demonštrácií obhajcov ľudských práv, ktorí Martina označovali za obeť rasového útoku. K tragédii sa svojho času vyjadril aj prezident Barack Obama. „Keby som mal syna, vyzeral by ako Trayvon,“ povedal vtedy.

Na Floride platí kontroverzný zákon o zákonnej sebaobrane, ktorý umožňuje v obave o vlastný život skôr strieľať ako z miesta zutekať. Miestni policajti po čine a následne ďalších 44 dní odmietali Zimmermana zatknúť s odôvodnením, že zastreliť niekoho v sebaobrane nie je zločin.

31 debata chyba