Rozzúrený býk v Pamplone vážne zranil Austrálčanku

Rozzúrený býk v nedeľu nabral na rohy a vážne zranil dvadsaťtriročnú Austrálčanku, ktorá sa zúčastnila na ďalšom tradičnom behu s býkmi v španielskej Pamplone. Zranenia utrpeli ešte ďalší štyri ľudia. Oznámili to miestne úrady.

14.07.2013 11:35
Pamplona, býk Foto: ,
Ilustračné foto
debata (6)

Mladá žena, ktorú zviera zasiahlo do hrudníka, bola prevezená do nemocnice na operáciu. Jej stav je podľa lekárov vážny. Vážne zranený bol aj devätnásťročný Španiel, ktorý sa zúčastnil na sobotňajšom behu s býkmi. V sobotu bolo zranených 23 ľudí. V piatok mohutný rozzúrený býk nabral postupne na rohy jedného Američana a dvoch Španielov.

Približne 850 metrov dlhý beh s býkmi medzi ohradou a arénou v severošpanielskom meste trvá len niekoľko minút, ale prináša veľké vzrušenie bežcom i divákom. Zúčastňujú sa ho každý deň tisícky ľudí, medzi ktorými sú skúsení Španieli, ale aj turisti z mnohých krajín túžiaci po dobrodružstve.

Deväťdňové slávnosti sú vychýrené aj vďaka románu Ernesta Hemingwaya Fiesta. Tradícia siaha do 16. storočia a rozvinula sa z pôvodne obyčajného presúvania býkov do arén pred konaním večernej koridy. Od začiatku 20. storočia, kedy sa o behoch s býkmi začali viesť záznamy, zvieratá zabili 15 ľudí. Naposledy prišiel o život jeden Španiel v roku 2009.

6 debata chyba