Útočník na Slovákov ušiel, Afganistan taký útek nezažil

Afganský vojak, ktorý v Kandahári zastrelil Slováka v uniforme a ďalších zranil, môže namiesto potrestania pokračovať v zabíjaní.

15.07.2013 09:03 , aktualizované: 19:35
Afganistan, vojak Foto: ,
Rozlúčka v Afganistane so slovenským vojakom.
debata (127)

Z prísne stráženej základne zmizol za múry pevnosti, ako nôž cez maslo. „Pomohol mu vojak, ktorý strážil jeho celu,“ povedal agentúre AFP afganský generál Abdul Hamíd. Komplic zariadil papiere, podľa ktorých zadržiavaný bol chorý a potreboval sa dostať do vojenskej nemocnice. V areáli základne si dvojica zastavila šoféra nákladiaku a ten ich odviezol preč. Údajne netušil, že k nemu nasadol aj vrah.

„Pokiaľ viem, tak je to v Afganistane prvý zaznamenaný útek z väzby v prípade páchateľov takzvaných útokov zelených proti modrým,“ poznamenal pre Pravdu analytik Graeme Smith, ktorý pôsobí v Kábule. Spomínaným výrazom sa označujú tragédie, keď členovia afganských bezpečnostných síl spustia paľbu alebo spáchajú samovražedný atentát proti príslušníkom medzinárodných jednotiek.

Spriaznenosť a peniaze

Na základni jednoznačne zlyhali bezpečnostné opatrenia. „Pri vstupe aj odchode sa každý musí legitimovať kartičkou či podrobiť osobnej prehliadke. Neviem si teda predstaviť, ako cez túto kontrolu mohli prejsť,“ zdôraznil pre Pravdu slovenský vojak, ktorý v roku 2010 strávil šesť mesiacov v Kandahári. „Kto zorganizoval takúto akciu, musel byť na ňu veľmi dobre pripravený,“ dodal muž, ktorý si neželal zverejniť svoje meno.

Strážca bol pravdepodobne spriaznený s povstalcami z Talibanu alebo mu za útek vraha zaplatili, nazdáva sa Smith. „Je pritom možné, že to bolo oboje. Podobné kombinácie sú v Afganistane časté, pravdu sa zrejme nikdy nedozvieme,“ dodal expert z International Crisis Group, ktorý prežil tri roky v Kandahári. Útek každopádne označuje za veľmi znepokojujúci v súvislosti s tým, že v radoch afganských bezpečnostných síl hlbšie prenikajú sympatie k Talibanu.

Finančná odmena mohla byť dokonca motívom streľby aj úniku, upozornil Smith. „Možno to bola túžba rýchlo prísť k peniazom,“ poznamenal na adresu vraha a strážcu. Nedá sa teda vylúčiť, že obidvaja sa vopred dôkladne dohodli – najprv masaker, po ňom o niekoľko dní pomoc s útekom. Smith považuje za zaujímavé, že komplic a väzeň zhodne pochádzajú z provincie Nangarhár, ktorá je silno paštúnska. „Iba malá menšina Paštúnov sú Talibanci, ale výrazná väčšina Talibancov sú Paštúni,“ podotkol.

Američania nezlyhali

Keďže ochranu väznice v Kandahári zabezpečujú Afganci, incidentom utrpí obraz profesionality miestnej armády. Na Američanov sa nedá zvaliť vina. „Postupovali štandardne. Keď vojaka po streľbe zadržali, odovzdali miestnym väzenským zložkám. V afganskej väzbe sa ocitnú takmer všetci, ktorých zatknú medzinárodné jednotky. Výnimku tvoria najvýznamnejšie prípady z amerického väzenia na Guantáname,“ povedal Smith.

Tento postup však nie je šťastný, myslí si Amin Tarzi z Marine Corps University z USA. „Ako súčasť dohody o stiahnutí z krajiny majú medzinárodné sily dohodu s Afganistanom, že takýchto páchateľov odovzdávajú afganskej strane. Je to tragédia, ale naozaj súčasť dlhej a komplexnej vojenskej misie,“ uviedol pre Pravdu.

Smith zdôraznil, že je ťažké predísť prípadom zradcov v radoch afganskej armády a tak zabrániť obrovským nepríjemnostiam: „Nejde o to, koľko je natiahnutého ostnatého drôtu, alebo aký je počet strážnych veží, ak ľudia nie sú lojálni.“ Taliban vydal vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že obaja muži sa okamžite pridali k povstalcom. Je otázne, či je to pravda, alebo ide o falošnú propagandu. Vojakovi hrozil trest smrti, ak Taliban neklame, vrah bude pokračovať v zabíjaní.

Nie je vylúčené, že do akcie sa úmyselne zapojil prinajmenšom šofér nákladiaku, ak nie ešte niekto na kontrolnom stanovisku. „Vojenská nemocnica aj väznica sa v Kandahári nachádzajú vnútri silno stráženého obvodu,“ poukázal Smith. Vodič sa však dostal s automobilom za brány základne.

Zahanbenie Afgancov zvýrazňuje fakt, že zase mohli niekoho potrestať za takzvaný útok zelených proti modrým, čo sa im často nedarí: „Vlani sa stalo 44 takýchto násilných prípadov. V tomto roku dosiaľ menej – osem. Z miesta činu sa podarilo utiecť 34 páchateľom,“ upozornil Tarzi.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba