Taliban sa môže vrahom Slováka chváliť

"Šanca, že ho chytia, naozaj nie je veľká,“ povedal pre Pravdu o útočníkovi na slovenských vojakov, ktorý ušiel z väzenia, Alex Strick van Linschoten, odborník na Taliban z King’s College London. Expert strávil v Afganistane viacero rokov. Podľa neho utečenca môže Taliban využiť, aby robil nábor ďalších bojovníkov.

16.07.2013 11:00
Alex Strick van Linschoten, taliban, expert Foto:
Alex Strick van Linschoten
debata (5)

Vrahovi slovenského vojaka sa podarilo dostať na slobodu priamo z väzenia na vojenskej základni v Kandahári. Je to prekvapujúce?
Nie je to až také bežné. Takých prípadov je menej. Základňu kontrolujú zahraničné jednotky. Keď mu však niekto pomohol, dostal ho von, tak to nie je až také prekvapenie.

NATO vyhlásilo, že dôveruje afganským úradom, že útočníka dostanú. Je to realistické očakávanie?
Všetkým, čo idú do väzenia, skenujú sietnicu a odoberajú odtlačky prstov. Keď utečú, časť z nich sa podarí chytiť. Ak ich zastaví nejaká americká patrola a pozrie sa im na sietnicu, zistí, že sú to ľudia, ktorí boli vo väzení. Nepredpokladám však, že afganské bezpečnostné sily majú vo väčšej miere k dispozície takéto zariadenia, alebo ak ich aj vlastnia, až tak často ich nepoužívajú. Keď budú mať utečenci smolu, možno ich chytia pri nejakom nočnom záťahu. Ale teraz, keď je už na patrolách menej zahraničných vojakov, nie je až také pravdepodobné, že ich zadržia.

Bude mať ako utečenec podporu miestnych?
Povedal by som, že Taliban sa ho ujme. Viem si predstaviť, že o nejaký čas sa objaví video, na ktorom bude útočník hovoriť o tom, čo dokázal. Urobia z neho akéhosi hrdinu, ktorý by mal inšpirovať ostatných. Je to dobré pre nábor ďalších. Šanca, že ho chytia, naozaj nie je veľká. Okrem toho pre takých ľudí to niekedy ani nie je problém, keby strávili istý čas vo väzení.

Prečo?
Je to lepšie, ako sa dať zabiť v boji. Strávia za mrežami povedzme rok a niekto z ich kmeňa pošle prezidentovi Hamídovi Karzajovi petíciu a hlava štátu ich prepustí. Alebo sa väzni vzbúria a dostanú sa aj tak na slobodu. Takže pobyt za mrežami určite nie je mimoriadna nepríjemnosť. Väzni majú často k dispozícii i mobilné telefóny. Aj vo väzení v Kandahári bolo viacero vzbúr a útekov. Raz tam vyhodili do vzduchu stenu budovy. V roku 2011 z tamojšieho väzenia ušlo takmer 500 väzňov, keď k nim zvonku prekopali tunel. Takže úniky z normálneho afganského väzenia sú celkom bežné.

Ak by útočníka na slovenských vojakov súdili v rámci afganského justičného systému, čo by mu hrozilo? Strávil by aspoň roky za mrežami?
Afganský justičný systém nie je veľmi funkčný, ak hovoríme o podobných prípadoch. V skutočnosti je to veľmi zlé. Takéto prípady sa často jednoducho stratia, zabudne sa na ne. Niekedy Karzaj hovorí o tom, ako si kto zaslúži trest smrti, ale to sú skôr vyhlásenia pre domáce publikum. Okrem toho najvyšší trest by sa asi nevzťahoval na taliba, ktorý zaútočil na jednotky NATO. Skôr by sa to týkalo sériových vrahov, páchateľov znásilnení. Ale dokonca aj títo ľudia sa niekedy zrazu dostanú na slobodu. Nie som právnik, ale pokiaľ viem, v Afganistane neexistuje niečo ako štandardný trest pre podobného človeka, ako bol ten, čo zaútočil na slovenských vojakov. Jediné, čo by sa dalo očakávať, je, že by sa po nejakom čase dostal na slobodu.

Predpokladáte, že sa budú opakovať podobné útoky, ako na slovenských vojakov, keď proti nim obrátil zbraň afganský vojak?
Videli sme v poslednom čase menej takýchto útokov ako napríklad vlani. Do istej miery to môže vyplývať aj z informácií, ktoré ISAF zverejňuje. Takže je problém nájsť hodnoverné správy. Nehovoriac o tom, že často nie je úplne jasné, kto sa na útoku podieľal, prečo k nemu došlo. Určite sa urobili aj zmeny, zvýšili sa ochranné opatrenia. Viem, že Taliban tieto útoky vníma ako účinný nástroj. Ako zahraniční vojaci z Afganistanu odchádzajú, majú menej kontaktov s miestnymi. Takže menši počet útokov je možno daný aj týmto faktom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba